Τον τρόπο επικοινωνιακού "σερβιρίσματος" της άρσης του "παγώματος" των πλειστηριασμών από την επόμενη χρονιά αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παραπέμποντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων για τον Δεκέμβριο. Πάντως, οι "διαρροές" του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, "θολώνουν" το τοπίο, σε σχέση με τις όποιες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν, δείγμα του ότι το μέτρο θα είναι σχεδόν οριζόντιο. Πάντως, το εν λόγω μέτρο αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της βαρβαρότητας που έχουν επιβάλει από κοινού η τρόικα και η κυβέρνηση και μάλιστα την ώρα που τα διεθνή "κοράκια" καραδοκούν να αγοράσουν "κόκκινα δάνεια", με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, να εμφανίζονται πρόθυμες να πουλήσουν.
Σχετικά με τις εξαιρέσεις που θα υπάρξουν, όπως επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης τουλάχιστον, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους το οποίο σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν». Άλλωστε, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το σχέδιο θα προβλέπει προστατευτικό πλαίσιο για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες και όσους βρίσκονται κάτω από τα αποδεκτά όρια διαβίωσης. Άρα, μένει να δειχθεί ποιοι είναι οι "συνεργάσιμοι" και ποιοι οι "φτωχοί".
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια για την άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 είναι τα εξής:
- Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ.
- Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Έτσι, για άγαμο που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ, η τράπεζα δεν μπορούσε να του το "πάρει" εφόσον το δάνειό του είχε "κοκκινίσει". Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το σενάριο θέλει να μειώνονται τα όρια αυτά ίσως και κλιμακωτά ανά χρόνο.
- Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Πηγές φέρουν να έχουν πέσει στο τραπέζι τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν επίσης και άνεργοι.
- Παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.