Live τώρα    
"ΝΑΙ" ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗ ΔΟΣΗ / Αποδείξεις αναμένει το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΝΑΙ" ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗ ΔΟΣΗ / Αποδείξεις αναμένει το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο

Εγκρίθηκε χθες από το διευθυντήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εκταμίευση των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν τη συμβολή του στην τρέχουσα δόση για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος αύριο, Τετάρτη.

Εκπλήξεις δεν αναμένονταν από αυτή τη συνεδρίαση, καθώς για το ΔΝΤ η επόμενη ώρα της… κρίσης έρχεται τον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει εκ νέου να αποδειχθεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο - θα μπορεί, δηλαδή, να εξυπηρετείται κανονικά για το επόμενο δωδεκάμηνο. Ωστόσο, δεν έλειψαν και πάλι οι γκρίνιες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, με πιο επικριτικό τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας. Οι χώρες αυτές, πρώτον, θεωρούν ότι οι πόροι του ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε πολύ πιο ευάλωτες, και δεύτερον, δεν είναι πεισμένες ούτε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να βγει ούτε ότι το εφαρμόζει ως όφειλε η Αθήνα. Για την ώρα, πάντως, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μέτοχοι του ΔΝΤ καταφέρνουν άνετα να πείθουν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου να πληρώνει τις δόσεις.

Βέβαια, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που παρουσίασε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού. Στην αξιολόγηση τονίστηκε, μεν, πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, ωστόσο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών διαπιστώθηκε στασιμότητα και ασκήθηκε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το σύνολο της Ευρωζώνης είχε στείλει αυστηρό μήνυμα και στην Αθήνα ζητώντας της να μειώσει περαιτέρω το κόστος της εργασίας και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ευελιξία στην αγορά εργασίας -ευελιξία, κατά ΔΝΤ, είναι π.χ. η μείωση της αποζημίωσης-, να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων και μέσω της απλοποίησης της νομοθεσίας για τις εξαγωγές.

Για όλα αυτά έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε και για τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του 2013, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις απολύσεις. Τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να αποδείξει στην τρόικα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0