Απεργιακό... καύσωνα προκαλεί η ψήφιση του μίνι Μνημονίου, με την κυβέρνηση να συνεχίζει με διαδικασίες εξπρές να σπρώχνει στον Καιάδα χιλιάδες εργαζόμενους, διαλύοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες και δομές του κοινωνικού κράτους. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, Σκαραμαγκά) βρίσκονται σε διαδοχικές κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν με 24ωρη Γενική Απεργία που αποφάσισαν για την προσεχή Τρίτη 16 Ιουλίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Σήμερα Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΠΟΕΜ μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και Σκαραμαγκά, στις 12.30, στην πλατεία Κλαυθμώνος και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία στα αρμόδια υπουργεία.
"Η πολιτική των Μνημονίων, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, των Δημοτικών Υπηρεσιών και της εκποίησης του Δημόσιου Πλούτου πρέπει να ανατραπεί", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι θα κλιμακώνει τον αγώνα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο για να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. "Στόχος είναι η ακύρωση των καταστροφικών πολιτικών των Μνημονίων, μέσα από τον συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των απασχολούμενων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των ανέργων και των συνταξιούχων".
Η ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά, σημειώνει ότι "οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα".
Αυτόνομη Παρέμβαση: Σταθμός η γενική απεργία
"Το νέο μίνι Μνημόνιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή 'συμπληρώνει' και επιταχύνει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και απαιτήσεων των τροϊκανών 'συμμάχων'", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, επισημαίνοντας: "Μέσα από το πολυνομοσχέδιο προωθείται η απαίτηση του κεφαλαίου για την κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φορομπηχτικά μέτρα τίθενται εν ισχύ, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες διαλύονται. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται οι όροι προκειμένου να προωθηθεί ένα νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο το φθινόπωρο, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέα λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου, κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και οι τροϊκανοί 'σύμμαχοι' έχουν τόσο θράσος, που τολμούν με τις αποφάσεις τους να κλείνουν ακόμα και σχολεία, να απολύουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, να ανακοινώνουν λουκέτα σε νοσοκομεία και απολύσεις στην υγεία, να βάζουν υπό επιτροπεία τους Δήμους και να ετοιμάζουν το κλείσιμο κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης, όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το μέλλον το δικό μας, αλλά και της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η ανεργία και οι μισθοί των 300 ευρώ. Δεν μπορεί η κοινωνία να προχωρήσει χωρίς νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει με συντάξεις πείνας και ανθρώπους που θα ζουν στα παγκάκια και θα σιτίζονται στα συσσίτια.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση που προωθούν συγκυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο και τραπεζίτες μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της αντίστασης της σύγκρουσης και του διαρκούς παρατεταμένου αγώνα, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η Γενική Απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 16 Ιούλη πρέπει να σημάνει πανστρατιά σε όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να προηγηθούν γενικές συνελεύσεις ενημέρωσης και να ληφθούν αποφάσεις για συμμετοχή και κλιμάκωση του αγώνα. Να συνδυαστεί με δράσεις και κινητοποιήσεις από σωματεία και ομοσπονδίες. Να αποτελέσει την αφετηρία ενός διαρκούς και κλιμακούμενου αγώνα με στόχο την ανατροπή.