Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
20.6°C26.5°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.5°C24.2°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
19.0°C22.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 64%
Ε.Ε. / Καταστρέφει τους αγρότες της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε. / Καταστρέφει τους αγρότες της

135048915.jpg

Απειλή για την επιβίωση των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων παραγωγών αποτελεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που σημειώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες, με τις οποίες υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες, παρά τις διαφορετικές πρακτικές, τους όρους και τους περιορισμούς που ισχύουν στην αγροτική παραγωγή της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα προβλήματα στις αγορές που δημιουργούν οι όχι επί ίσοις όροις αγροτικές πρακτικές - πολιτικές των τρίτων χωρών τέθηκαν μετ' επιτάσεως στις αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα που ταρακούνησαν την Ε.Ε., ζήτημα που, παρά τη σοβαρότητά του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν εντάχθηκε στις προεκλογικές προτεραιότητες των κρατών - μελών.

Η Ευρώπη τρώει τις σάρκες της

Είναι ενδεικτικό ότι το 2024 στη χώρα μας, που θεωρείται βασική παραγωγός φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 36,96% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 του προηγούμενου έτους (που ήταν αυξημένες σε ποσοστό 27,13%). Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες βασίζονται σε συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτές, όμως τα προϊόντα αυτά έρχονται χωρίς τους απαραίτητους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, οπότε και το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι για τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Τα ανωτέρω τέθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β. Κόκκαλη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ουσιαστικά είναι σαν η Ευρώπη να τρώει τις σάρκες της, όταν ταυτόχρονα απαιτεί ενόψει της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας -και καλά κάνει- αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και ταυτόχρονα επιτρέπει από την Αίγυπτο πορτοκάλια, από την Τουρκία αμύγδαλα, καρύδια και πολλά άλλα προϊόντα».

Οπως τόνισε, αυτά τα προϊόντα αγοράζονται μισοτιμής και βαφτίζονται κιόλας ελληνικά -το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων-, με συνέπεια αυτό το πρόβλημα πλέον να απειλεί να καταστεί το πιο σημαντικό.

Αναγκαία η παρέμβαση στην Ε.Ε.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη πολιτικής διαχείρισης, μιας επίσημης παρέμβασης της Ελλάδας τουλάχιστον στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., ώστε να γνωστοποιηθεί το θέμα.

Επίσης έθεσε το ζήτημα των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στη χώρα μας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά τη λειτουργία του Γραφείου Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, το οποίο έχει μέχρι σήμερα δεχτεί μόλις εννέα καταγγελίες, κάτι που δείχνει ότι δεν προχώρησε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στο τέλος της ημέρας πλήττεται και πάλι ο παραγωγός, είτε παράγει πορτοκάλια, αμύγδαλα στη Θεσσαλία, είτε ξηρούς καρπούς, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Μέχρι λαχανικά και ελιές εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (Απρίλιος 2024), οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. το 2023 ανήλθαν σε 158,6 δισ. ευρώ. Η πρώτη πηγή προέλευσης είναι η Βραζιλία (11%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 28% των εισαγωγών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές προήλθε από την Τουρκία (+999 εκατ. ευρώ ή +18%), κυρίως για δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (+566 εκατ. ευρώ ή +41%), κυρίως για φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά.

Το 2023, η Ε.Ε. συνέχισε να εισάγει ως επί το πλείστον τρεις κατηγορίες προϊόντων, που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε.: φρούτα και ξηρούς καρπούς, ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και καφέ, τσάι, κακάο και μπαχαρικά. Αυτές οι κατηγορίες αντιπροσωπεύουν δαπάνη μεταξύ 21-22 δισ. και αντιστοιχούν σε 13%-14% των εισαγωγών της Ε.Ε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών το 2023 ήταν για τα προϊόντα καπνού (+1 δισ. ευρώ ή +27%) και τα λαχανικά (+793 εκατ. ευρώ ή +16%).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL