Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C19.5°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.4°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.0°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.2°C24.8°C
8 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιταχύνει τους πλειστηριασμούς - 9.000 ακίνητα «στο σφυρί» στο πρώτο εξάμηνο του 2024
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιταχύνει τους πλειστηριασμούς - 9.000 ακίνητα «στο σφυρί» στο πρώτο εξάμηνο του 2024

1345431200.jpg

Θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και servicers (εταιρείες διαχείρισης δανείων), καθώς περίπου 9.000 (8.945 για την ακρίβεια) ακίνητα θα βγουν «στο σφυρί» πανελλαδικά. Βεβαίως, αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς αναρτώνται κάθε μέρα και ώρα νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός (και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επικρατούσας αναλγησίας) ότι οι 342 εξ αυτών των πλειστηριασμών αφορούν ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας. Από αυτούς, οι 164 αφορούν κατοικίες και οι 85 χωράφια (πού, στον μισοπλημμυρισμένο ακόμη Θεσσαλικό Κάμπο…).

Καθώς η επιτάχυνση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει διευκολυνθεί σημαντικά από το κυβερνητικό θεσμικό πλαίσιο και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμη ένα (από τα πολλά..) μέτρο που θα επιταχύνει μέχρι και έξι μήνες τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό τον Γιώργο Φλωρίδη υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει, στηριζόμενο στη λογική της επιτάχυνσης απονομής Δικαιοσύνης, τη μεταφορά στην απόλυτη δικαιοδοσία των δικηγόρων σειράς αρμοδιοτήτων των αστικών δικαστηρίων. Πέραν του πιθανώς θετικού πρόσημου για κάποια από τα μέτρα αυτά, η διαρρεύσασα σε φίλια προς την κυβέρνηση έντυπα πληροφορία αναγγέλλει ότι, μεταξύ άλλων, θα μεταφερθεί στους δικηγόρους η έκδοση διαταγών πληρωμής.

Το μέτρο αυτό πιθανώς να ενισχύσει την επαγγελματική ύλη των ελεύθερων επαγγελματιών δικηγόρων και θα ήταν ίσως θετικό για τα σχετιζόμενα με χρέος ιδιωτών προς ιδιώτες. Όμως το υπό προώθηση μέτρο θα ισχύει και για χρέη ιδιωτών προς τράπεζες, servicers και funds. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ειδικά στα αστικά κέντρα, τουλάχιστον κατά έξι μήνες, καθώς τράπεζες και διαχειριστές δανείων δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν τα προς έκδοση διαταγής πληρωμής στα αρμόδια δικαστήρια. Από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο μέτρο μηδενίζει το κόστος για τους επισπεύδοντες (τράπεζες και διαχειριστές δανείων), μιας και θα μπορούν να εκδίδουν χωρίς έξοδα (in house) τις σχετικές αποφάσεις με τους έμμισθους δικηγόρους που απασχολούν.

Οι νέοι πλειστηριασμοί

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση προσφέρει κάθε νομική αλλά και κατασταλτική δυνατότητα για τη γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της τεράστιας αναδιανομής ακίνητης περιουσίας που πυροδοτήθηκε από την κρίση του 2010 και μετά, η οποία δημιούργησε τεράστιο ιδιωτικό χρέος, μια κατάσταση που ουδέποτε αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Τα πρόσφατα παραδείγματα βίαιων εξώσεων είναι χαρακτηριστικά.

Στις συνθήκες αυτές αποτελεί μέγα θέμα το πώς θα εξελιχθεί το κοινωνικό και οικονομικό τοπίο το 2024. Με εκτελεστικούς βραχίονες δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς του πάλαι ποτέ σημιτικού ΠΑΣΟΚ (Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Φλωρίδης), υπάρχοντος του ανάλογου θεσμικού πλαισίου, εκφράζονται φόβοι για πολλαπλασιασμό φαινομένων ανάλογων των πρόσφατων εξώσεων, όπου τα ΜΑΤ είχαν βασικό ρόλο.

Το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί πολλές φορές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 9.000 πλειστηριασμοί. Από αυτούς, 3.913 αφορούν κατοικίες, 565 καταστήματα, 220 γραφεία, 1.631 οικόπεδα με ή χωρίς κτίσματα και 1.125 αγροτεμάχια με ή χωρίς κτίσματα. Ο αριθμός συμπληρώνεται με βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, πάρκινγκ και άλλα.

Στην πολύπαθη Θεσσαλία

Και ενώ καμιά αποζημίωση -πλην της ελάχιστης αρχικής- δεν έχει καταβληθεί στους πληγέντες της Θεσσαλίας και οι αγρότες ήδη κινητοποιούνται αντιμετωπίζοντας και εδώ τα ΜΑΤ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της επικρατούσας αναλγησίας το γεγονός ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί και προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πλειστηριασμοί 104 κατοικιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και περίπου 90 αγροτεμαχίων. Εν συνόλω, και μέχρι 30 Ιουνίου, έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 342 πλειστηριασμοί κάθε κατηγορίας ακινήτων στη Θεσσαλία, αριθμός που ανεβαίνει καθημερινά καθώς προστίθενται και νέοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μεταξύ των προς εκποίηση ακινήτων περιλαμβάνεται μια μικρομεσαία ξενοδοχειακή μονάδα στο Πήλιο που επλήγη ιδιαιτέρως από τη μεγάλη κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

Το ίδιο ανάλγητη πολιτική εφαρμόζεται και στον Δήμο Μινώας Πεδιάδας, δηλαδή στο βαριά χτυπημένο από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι, που αποτελεί και την έδρα του προαναφερθέντος δήμου. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction έχουν ήδη αναρτηθεί 17 πλειστηριασμοί κάθε είδους ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, καταστήματα κ.λπ.). Πρόκειται βεβαίως για μικρό αριθμό στο σύνολο της χώρας, όμως μεγάλο για μια περιοχή με περίπου 4.300 κατοίκους!

Οι αριθμοί που παρατίθενται, όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά για όλη την Ελλάδα, αφορούν τους μέχρι στιγμής αναρτημένους πλειστηριασμούς στην πλατφόρμα eauction. Καθημερινά οι αριθμοί αυτοί γίνονται όλο και μεγαλύτεροι, και με την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης διαταγών πληρωμής αναμένεται να πυκνώσουν με ταχύτατους ρυθμούς. Και αποτελεί χλεύη προς την κοινή λογική στους περίπου 96.500 πλειστηριασμούς της περιόδου 2022-2023 να αντιπαρατίθεται ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία ο εξωδικαστικός συμβιβασμός 10.000 υποθέσεων στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ισπανίας της εποχής του Μαριάνο Ραχόι, ομοϊδεάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κάτι περισσότερο από πιθανός…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL