Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.2°C23.5°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
0 BF 72%
Ακρίβεια / «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές τροφίμων η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές τροφίμων η Ελλάδα

134268215b.png

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές των τροφίμων αναδεικνύεται η Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτυπώνει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Όπως προκύπτει, τα όποια μέτρα έλαβε για την ανάσχεση της ακρίβειας («καλάθι του νοικοκυριού», market pass) αποδείχτηκαν ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να πιέζονται ακόμη περισσότερο οι πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ταχύτερη άνοδο τιμών τροφίμων και ποτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία της Eurostat. Αυτά δείχνουν άνοδο του σχετικού δείκτη κατά 10,4% στην Ελλάδα (από 9,7% άνοδο που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο) και έναντι μέσης ανόδου κατά 7,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 7,5% στην Ευρωζώνη.

Το ζήτημα είναι πως στα πιο πολλά κράτη οι τιμές επιβραδύνθηκαν. Για παράδειγμα, σε επίπεδο Ευρωζώνης τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών τροφίμων και ποτών τον Σεπτέμβριο κατέγραφαν άνοδο 9,1% και 9,4% στην Ε.Ε., αλλά και διψήφια άνοδο τους προηγούμενους μήνες.

Οι νέες μετρήσεις πιστοποιούν τη μεγάλη πίεση που δέχεται η αγορά από το μέτωπο της ακρίβειας, που αποκτά εγχώρια χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. περί εξωγενών παραγόντων.

Στις πρώτες θέσεις και του «πραγματικού πληθωρισμού τροφίμων»

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και του πραγματικού πληθωρισμού των τροφίμων, κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων, που είναι ο ρυθμός του πληθωρισμού των τροφίμων μείον τον συνολικό πληθωρισμό, ήταν 4,6% στη ζώνη του ευρώ (4% στην Ε.Ε.) τον Οκτώβριο του 2023, ασκώντας τεράστια πίεση ειδικότερα στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων κυμαινόταν από -5,7% στην Τσεχία έως 10,9% στο Βέλγιο, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Το Βέλγιο ακολούθησαν η Ολλανδία (8,8%), η Ελλάδα (6,6%) και η Ισπανία (5,9%). Μετά την Τσεχία, η Ουγγαρία (-1,6%) και η Ρουμανία (-0,5%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά πραγματικού πληθωρισμού τροφίμων στην Ε.Ε.

Εξετάζοντας τις τέσσερις μεγάλες χώρες -τις τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ε.Ε.-, το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού των τροφίμων ήταν κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στη Γερμανία (3,7%) και στη Γαλλία (3,5%), αλλά υψηλότερο από αυτό στην Ισπανία (5,9%) και στην Ιταλία (4,9%).

Εξετάζοντας απλώς το ποσοστό του πληθωρισμού των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στην Ε.Ε., τα στοιχεία κυμαίνονταν από 3,7% στη Δανία έως 10,4% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 7,6%, καταγράφοντας το πρώτο μονοψήφιο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων ήταν πάνω από 7,5% σε 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL