Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.3°C27.0°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.7°C21.6°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.3°C25.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.9°C22.9°C
0 BF 40%
Προϋπολογισμός 2024 / Φέρνουν αύξηση ΦΠΑ - Σε ποια προϊόντα έρχονται ανατιμήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπολογισμός 2024 / Φέρνουν αύξηση ΦΠΑ - Σε ποια προϊόντα έρχονται ανατιμήσεις

134248614.png

Σε αυξήσεις στον ΦΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πίεση» για την επόμενη χρονιά, καθώς ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 2,1%, από 1,1% φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ επανέρχονται και οι δημοσιονομικοί κανόνες, εν αναμονή και του αναθεωρημένου (εφόσον συμβεί) Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με τις οποίες συνομίλησε η ΑΥΓΗ, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και στην επιστροφή του στο 24% (από το 13%) σε ό,τι αφορά σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το νερό, η μπίρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ. Στον σερβιριζόμενο καφέ ο ΦΠΑ αναμένεται να παραμείνει στο 13%. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το υπουργείο αναμένεται να επεκτείνει για ακόμα έξι μήνες, έως τον Ιούνιο του 2024, τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο και στον πολιτισμό.

Για κύμα ανατιμήσεων κάνει λόγο η ΠΟΕΣΕ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων. Όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της, η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων, επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα» τονίζει. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια: «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης».

Δημοσιονομική ασφυξία

Πάντως, τόσο η εκτός προεκλογικού προγράμματος έλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, που επιβαρύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η εξαιρετικά πιθανή απόσυρση διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα τα υλικά και τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους δείχνουν ότι η κατάσταση αλλάζει άρδην τη νέα χρονιά. Μάλιστα, εν αναμονή και της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση ή μη του Συμφώνου Σταθερότητας, τα πράγματα περιπλέκονται. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Ελλάδα είναι υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μην πνίγει την ανάπτυξη, επανέλαβε ωστόσο ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «η κυβέρνηση θα παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας και πειθαρχίας, με φιλοεπενδυτική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα, γιατί δεν έχουμε αμφιβολία ότι είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές».

Ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται το 2024 στο 2,9% (από 3% στο προσχέδιο), με βασικό ερώτημα να παραμένει ο πήχης για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1%, κάτι που πολλοί θεωρούν υπεραισιόδοξο, δεδομένου και του τι συνέβη φέτος (αρχική πρόβλεψη 15% για επενδύσεις και η εκτέλεση φαίνεται να «κλείνει» στο 8%). Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη, η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023, για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024. Σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προμηνύοντας τη συνέχιση της ακρίβειας με υψηλή ένταση, κάτι που έδειξε και η έκθεση της Κομισιόν η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Λίγες οι δαπάνες για φυσικές καταστροφές

Βασικό θέμα για την επόμενη χρονιά αποτελούν και οι δαπάνες για φυσικές καταστροφές, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Για το 2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η χρηματοδότηση των σχετικών δαπανών διασφαλίζεται με την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναθεωρείται εκ νέου, και του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την αποκατάσταση των υποδομών. Από το 2024 και εφεξής διπλασιάζονται από 300 σε 600 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΠΔΕ για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών, αν και δεν αποκλείεται οι ανάγκες να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL