Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.6°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.3°C21.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.3°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 100%
Credit Suisse / Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πίσω από τη διάσωσή της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Credit Suisse / Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πίσω από τη διάσωσή της - Τι αποκαλύπτει το Reuters

Credit Suisse
EPA-MICHAEL BUHOLZER

Η κατάρρευση της Credit Suisse, έχει θορυβήσει όλη τη διεθνή κοινότητα, καθώς ο φόβος για διευρυμένη οικονομική ανασφάλεια και ρευστοποίηση τους χρηματοπιστωτικού συστήματος,  προκάλεσε πολύ έντονες συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες, από πολιτικούς, οικονομολόγους και εν γένει θεσμικούς παράγοντες πολλών κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρχαν «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης, που θα γεννούσε «ανεξέλεγκτα» προβλήματα.

Μάλιστα, την στιγμή που η «παγκόσμια οικονομική κοινότητα» είχε τα στραμμένο το «βλέμμα» της προς την Ελβετία, οι πολιτικοοικονομική ελίτ, της χώρας, προετοίμαζαν μία κρυφή συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters.

 Ενώ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή δήλωναν δημόσια, ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με Credit Suisse, στο παρασκήνιο υπήρχαν πολλές συζητήσεις για την διάσωση της.

Οι έντονες συζητήσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελβετία, οδήγησαν στη διαγραφή μιας από τις ναυαρχίδες της Ελβετίας, σε συγχώνευση με την UBS, που υποστηρίχθηκε από 260 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από κρατικά κεφάλαια.

Αυτή η κίνηση ουσιαστικά, ευνοεί τους μετόχους της τράπεζας εις βάρος των επενδυτών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, η διάσωση της Credit Suisse χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, παρατηρεί το Reuters. Όπως, αναφέρεται το πιο ισχυρό σοκ στην συμφωνία - εξπρές που έπρεπε να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο για τη διάσωση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse Group AG ήρθε για τους κατόχους των πιο «επικίνδυνων» ομολόγων της τράπεζας.

Αυτό συνέβη, διότι, ανακάλυψαν ότι είναι οι μόνοι επενδυτές που δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, αλλά πολύ περισσότερο ότι η μακροχρόνια πρακτική να δίνεται προτεραιότητα στους κατόχους ομολόγων έναντι των μετόχων στην ανάκτηση του χρέους είχε ανατραπεί.

Σε αυτό το πλαίσιο της τραπεζικής ρευστοποίησης επηρεάστηκαν σύμφωνα με αναλυτές οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει άνοδος των τραπεζικών CDS και πτώση των μετοχών. Είναι ενδεικτικό, ότι δείκτης μετοχών της παγκόσμιας τράπεζας MSCI έπεσε στις 84 μονάδες, από 100 δύο εβδομάδες πριν.

Ο διεθνής αντίκτυπος  από την κρίση με την Credit Suisse

H Credit Suisse ήταν σύμφωνα με αναλυτές, εδώ και χρόνια βυθισμένη στην αναξιοπιστία, την οποία δημιούργησε η ίδια, λόγω σκανδάλων και απωλειών, που δημιούργησε η ίδια.

Η κατάρρευσή της στις 12 Μαρτίου, επισφράγισε το ζήτημα αξιοπιστίας που προϋπήρχε, καθώς «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου», με την εμπιστοσύνη των καταθετών να έχει διαρραγεί οριστικά.

Ενδεικτικό του ζητήματος αναξιοπιστίας που υπάρχει εδώ και χρόνια, είναι ότι τους τελευταίους μήνες του 2022, οι πελάτες είχαν ήδη τραβήξει 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη.

Ένας «βροχοποιός» υποστήριξε στο Reuters, «ότι αφού είδε την κατάρρευση των τραπεζών των ΗΠΑ, δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η UBS θα καλείτο να στηρίξει την Credit Suisse».

Ο τραπεζίτης στις 13 Μαρτίου τηλεφώνησε στην UBS προειδοποιώντας τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσίας στον κόσμο ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί να λάβει κλήση από τις ελβετικές αρχές.

Μάλιστα, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της κρίσης,  έχει σημασία να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, είπε ότι δεν μπορεί να επενδύσει περαιτέρω στην ελβετική τράπεζα.

Ακολούθησαν σημαντικές εκροές καταθέσεων, οι οποίες, ακόμη και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, στο τραπεζικό κέντρο της Ζυρίχης και στη Βέρνη, αυξανόταν η πίεση. Ωστόσο, καθώς ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη διάσωση της Credit Suisse, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές FINMA και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δήλωσαν ότι «τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές», παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι θα παρείχαν στην τράπεζα απεριόριστη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η Credit Suisse επίσης διατυμπάνιζε τη σταθερότητα. Η τράπεζα δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας, βασικός δείκτης μέτρησης του πόσα περιουσιακά στοιχεία όμοια με μετρητά διαθέτει η τράπεζα, δεν άλλαξε μεταξύ 8 Μαρτίου και 14 Μαρτίου, παρά την παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter, πρώην μεταφράστρια και δασκάλα μόλις μήνες στη δουλειά, είπε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ότι είχε συμφωνηθεί πρόσθετη υποστήριξη για την Credit Suisse, αλλά κρατήθηκε μυστική από τον φόβο μήπως πανικοβληθεί ο κόσμος με μια σειρά από ανακοινώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ομολόγησε επίσης ότι, βρισκόταν σε στενή επαφή με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλες θυγατρικές της Credit Suisse που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους.

Υπήρχε πολύ λιγότερη επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Τα «όπλα» της Credit Suisse στο Λουξεμβούργο, την Ισπανία και τη Γερμανία ήταν πολύ μικρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL