Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ακρίβεια / Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ελλάδα

ΚΡΙΣΗ

Ιδιαιτέρως δυσοίωνη είναι η προοπτική για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Ιδίως μάλιστα αν συμβεί το ακραίο σενάριο της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τότε η Ελλάδα ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με δραματικές καταστάσεις, όπως παρατηρούν ορισμένοι οικονομολόγοι, καθώς οι πολίτες θα δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα από το φάντασμα του πληθωρισμού - πόσο μάλλον ενός στασιμοπληθωρισμού...

Πολύ πάνω από την Ευρώπη

Κι αυτό το δείχνουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Ιούνιο, όμως το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε μια κοινωνία αλλά και οικονομία τις οποίες έχει αφήσει ανοχύρωτες η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η αύξηση του κόστους παραγωγής ωθεί στα ύψη τον πληθωρισμό, πράγμα το οποίο εδώ και δύο χρόνια συμβαίνει με τις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές στην Ελλάδα να έχουν εκτοξευτεί χωρίς αυτό να σχετίζεται μόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απλώς η εισβολή της Ρωσίας δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε, από 4,2% τον Νοέμβριο του 2021, σε 12% τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από 4,9% σε 8,6%.

Ακρίβεια διαρκείας

Ο «στασιμοπληθωρισμός», μια λέξη που παραπέμπει σε εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες δραματικής και άδικης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος, βγήκε -κατά το τελευταίο διάστημα- από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» όπου βρισκόταν από τη δεκαετία του 1970. Και δυστυχώς, αν προσέξει κανείς προσεκτικά τις διατυπώσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ακρίβεια να συνεχιστεί μέχρι το 2024, αν και με μειωμένη ένταση.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος του Queen’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Ελ Εριάν είπε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας ύφεσης. Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Το εμπορικό έλλειμμα και η ανεργία

Ιδίως μάλιστα, όπως σημειώνει έγκυρος οικονομολόγος στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, όταν η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέο άλμα κατά 84,7% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο σε ετήσια βάση, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές της χώρας, καθώς διαμορφώθηκε κοντά στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,75 δισ. τον Απρίλιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 77,9% έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2021. Πρακτικά, τα χρήματα βγαίνουν εκτός της χώρας και δεν αναπληρώνονται αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες δαπάνες για την οικονομία.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανατροπές. Κι αυτό καθώς ο συνδυασμός με το εμπορικό έλλειμμα ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, άρα σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, που συνεπάγεται συρρίκνωση ή χρεοκοπίες των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα απολύσεις και αύξηση της ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL