Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Κατώτατος μισθός / Η αύξηση κατά 1,5 ευρώ την ημέρα προκαλεί θυμό και οργή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατος μισθός / Η αύξηση κατά 1,5 ευρώ την ημέρα προκαλεί θυμό και οργή

ΜΙΣΘΟΣ

Πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της ραγδαίας φτωχοποίησης λόγω της δραματικής αύξησης του πληθωρισμού είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1,5 ευρώ την ημέρα σημειώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Όπως επισημαίνει έρχεται μετά από 2 χρόνια παγώματος του κατώτατου μισθού (το 2% και το 7,5%), πολύ καθυστερημένα και φαίνεται ανεπαρκής ενώ παράλληλα:

-Ο κατώτατος μισθός υπολείπεται του αντίστοιχου του 2012  και ενώ το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί.

-Η αύξηση έχει ήδη εξανεμισθεί από την ακρίβεια, καθώς ο μηνιαίος πληθωρισμός τρέχει με 9%, με αυξητικές τάσεις από μήνα σε μήνα. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2022 είχε ήδη χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από 14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, παρά την αύξηση 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου φέτος!

-Αρκεί και μόνο ένας φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος με την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να εξαερώσει όλο το ετήσιο ποσόν που θα λάβει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Ο αγώνας των εργαζομένων θα είναι διαρκής, επισημαίνει η ΟΙΥΕ και ζητά ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να επανέλθει άμεσα στη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και παράλληλα να επανέλθει η υποχρεωτικότητα εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων και η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία στον ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL