Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C27.0°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.1°C24.7°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C24.0°C
3 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.6°C27.1°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 33%
Κατώτατος μισθός / Κατρακυλάει και γίνεται δείκτης φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατος μισθός / Κατρακυλάει και γίνεται δείκτης φτώχειας

ΚΡΙΣΗ

Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας κατρακυλάει ραγδαία, με το ποσοστό των εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης (δηλαδή φτώχειας) να φτάνει πλέον το 46%. Αυτό το ποσοστό, που αφορά 1 στους 2 αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, είναι πλέον το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επέφεραν το τελευταίο δίμηνο δραματική συρρίκνωση του κατώτατου μισθού κατά 14%, με αποτέλεσμα οι αποδοχές των εργαζομένων με τα κατώτατα όρια αμοιβών να αποτελούν πλέον δείκτη σχετικής φτώχειας και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αυτό είναι το πλέον σοβαρό στοιχείο που περιλαμβάνεται στην πρόταση που κατέθεσε σε κυβέρνηση και εργοδότες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κατά τη διαπραγμάτευση για τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν από τον ερχόμενο Μάιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πλευρά των εργαζομένων ζητεί αύξηση του κατώτατου μισθού (συνολικά στο 25%) σε δύο φάσεις: να πάει άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και από τον νέο χρόνο να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ:

* Τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.

* Η αγοραστική δύναμη του εργαζομένου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

* Το 2021 η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ήταν 1% χαμηλότερη από της Πορτογαλίας και 43% από της Ιρλανδίας. Τον Ιανουάριο του 2022 η διαφορά ανήλθε σε 5% και 45% αντίστοιχα.

* Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται σε φάση απόκλισης σε σχέση με τους μισθούς στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που σε Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό η σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Πέμπτοι πιο κακοπληρωμένοι στον κόσμο

Τη δεινή θέση των εργαζομένων στη χώρα μας επιβεβαιώνει η έρευνα της πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Lensa, με συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι στους πέντε πιο κακοπληρωμένους λαούς του πλανήτη, καθώς αμείβονται χειρότερα ακόμη και από τους Εσθονούς, τους Λιθουανούς και τους Πολωνούς.

Στην κορυφή της λίστας με τους πιο κακοπληρωμένους λαούς είναι το Μεξικό.  Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Μεξικανοί εργάζονται τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα και παίρνουν το χαμηλότερο ωρομίσθιο. Εργάζονται 40 ώρες και 48 λεπτά κατά μέσο όρο την εβδομάδα και πληρώνονται με 7 δολάρια και 64 σεντς την ώρα.

Στην αμέσως επόμενη θέση είναι οι Χιλιανιοί εργαζόμενοι. Δουλεύουν 35 ώρες και 6 λεπτά την εβδομάδα και αμείβονται με 14 δολάρια και 64 σεντς. Ακολουθούν οι Σλοβάκοι και οι Ούγγροι.

Στην πέμπτη θέση των πιο κακοπληρωμένων είναι οι  Έλληνες. Εργάζονται 33 ώρες και 12 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο και παίρνουν 15 δολάρια και 74 σεντς την ώρα. Ακολουθούν οι Τσέχοι, οι Πορτογάλοι και σε καλύτερη μοίρα είναι οι Πολωνοί, οι Εσθονοί και οι Λιθουανοί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL