Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ και σε τι αφορούν την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ και σε τι αφορούν την Ελλάδα

ΔΝΤ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα EPA/CLEMENS BILAN

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει σε εκτενές θέμα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μακροπρόθεσμα, «ο πόλεμος μπορεί να μεταβάλει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη, εφόσον το εμπόριο της ενέργειας μετατοπισθεί, οι αλυσίδες προμηθειών αναδιαταχθούν, τα δίκτυα πληρωμών αποδιοργανωθούν και χώρες επανεξετάσουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους».

«Η σύγκρουση είναι ένα μείζον πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο θα βλάψει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τις τιμές», ανακοίνωσε το ΔΝΤ, που περιμένει ότι θα μειωθεί η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 4,4% το 2022, ενώ και οι προβλέψεις για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου.

Προειδοποιεί επίσης ότι μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν οι οικονομίες χωρών με μεγάλη έκθεση σε εμπόριο, χρηματοοικονομικά, αλλά και τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Η επισιτιστική κρίση που απειλείται μετά την απώλεια της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών και της αδυναμίας εισαγωγών από τη Ρωσία θα πλήξει ιδιαίτερα τμήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, τονίζεται, καθώς πολυπληθείς χώρες όπως η Αίγυπτος εισάγουν το 80% του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Χώρες στην υποσαχάρεια Αφρική εισάγουν το 85% των σιτηρών που καταναλώνουν και το ένα τρίτο επίσης προέρχεται από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL