Live τώρα    
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι / Πότε πρέπει να κάνουν τα δύο rapid test την εβδομάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι / Πότε πρέπει να κάνουν τα δύο rapid test την εβδομάδα

RAPID TEST
EPA

Διευκρινίσεις για την υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ  της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τις 6 Νοεμβρίου είναι υποχρεωτικό οι εργαζόμενοι να διενεργούν διαγνωστικό έλεγχο νόσησης δύο φορές την εβδομάδα και να γίνεται η σχετική υποβολή  υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων –εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, υποχρεούνται σε ένα διαγνωστικό έλεγχο ανά εβδομάδα. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται από τον διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και δεν έχουν περάσει 180 ημέρες από την θετική διάγνωση. 

Επίσης για τους εργαζομένους που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου μπορεί να δηλωθεί ότι «Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης».  

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις:

  •  Από 6 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών. 
    Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
  • Από 6 Νοεμβρίου 2021 εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
    Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι η δυνατότητα της επιλογής: «Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», αφορά πλέον αποκλειστικά και μόνο τις υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών για τις εβδομάδες αναφοράς 18/10/2021 έως 24/10/2021, 25/10/2021 έως 31/10/2021 και 01/11/2021 έως 07/11/2021.
  • Δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης (μενού: μητρώα – στοιχεία προσωπικού), οι εργαζόμενοι για τους οποίους, κατά τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, έχει ήδη επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση ή με το θάνατο του εργαζόμενου).
  • Κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για την εβδομάδα αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 από τον εργοδότη, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν υποβληθεί στον έναν εκ των δύο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων νόσησης πριν την έναρξη της εβδομάδας αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 και εν προκειμένω το Σάββατο 06/11/2021 ή την Κυριακή 07/11/2021, δίνεται η δυνατότητα επιλογής της τιμής «Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης».  

Επισημαίνεται, ότι από την εβδομάδα αναφοράς από 15/11/2021 έως 21/11/2021 και εντεύθεν, οι δύο υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται αυστηρά εντός των χρονικών ορίων της εκάστοτε εβδομάδας αναφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0