Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
20 °C
17.6°C22.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.3°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.7°C24.4°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C22.5°C
0 BF 56%
Αγορά / Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους φέρνουν παρενέργειες στην εστίαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγορά / Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους φέρνουν παρενέργειες στην εστίαση

ΕΜΒΟΛΙΟ

Επίπτωση και στον επιχειρηματικό τζίρο, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, είναι αρκετά επίφοβο ότι θα έχει ο χειμερινός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση. Ο κλάδος φοβάται πως θα υποστεί μεγάλη καθίζηση του κύκλου εργασιών του από το φθινόπωρο, στο οποίο μπαίνουμε ημερολογιακώς την Τετάρτη που μας έρχεται, έως την άνοιξη.

Πλέον για πολλές επιχειρήσεις οι εισπράξεις βρίσκονται εν πολλοίς και στο έλεος της «κλιματικής αλλαγής», υπό την έννοια ότι ένα παρατεταμένο καλοκαίρι ή ένας παρατεταμένος χειμώνας θα επιδράσει αντιστοίχως δυσμενώς ή ευεργετικά στα έσοδά τους. Και τούτο δεδομένου ότι, με τον μισό πληθυσμό της χώρας μας ανεμβολίαστο, αναλογικά οι δυνάμει πελάτες της εστίασης από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου θα αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μεγάλη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους έχει «θορυβήσει» τους καταστηματάρχες του κλάδου, οι οποίοι εύλογα φοβούνται σημαντική πτώση του τζίρου τους μέσα στους επόμενους μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν το πελατειακό κοινό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.

Και βέβαια οι επιπτώσεις στον τζίρο επιφέρουν κατ' επέκτασιν επιπτώσεις και στο ΑΕΠ, αλλά και στα κρατικά έσοδα, τα οποία ήδη καταγράφουν υστέρηση 636 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο. Επιχειρηματίες δε του ευρύτερου κλάδου διατυπώνουν την εκτίμησή τους ότι προμηνύεται ένας αρκετά δύσκολος χειμώνας, υπογραμμίζοντας ότι για να αντέξει η εστίαση πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), αφού κατά την προσέλευση θα διενεργείται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της νόσησης από τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται και ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής Covid Free app, την οποία θα πρέπει διαθέτουν όλα τα καταστήματα του χώρου.

Το κόστος της «δωρεάν εφαρμογής»

Τυπικώς η εφαρμογή Covid Free GR, η οποία είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets προκειμένου να ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τους υπαίθριους μεικτούς χώρους, είναι δωρεάν σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android, μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Διαθέτει δε τρία επίπεδα επαλήθευσης:

* Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από Covid.

* Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

* Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Κύκλοι όμως του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν ότι η όλη διαδικασία, όσο απλή και αν είναι, συνεπάγεται σπατάλη χρόνου, η οποία μάλιστα σε «ώρες αιχμής» σημαίνει ότι θα αναληφθεί και πρόσθετο κόστος από την επιχείρηση για την απασχόληση έξτρα υπαλλήλου επιφορτισμένου με αυτού του είδους τον έλεγχο. Το οποίο κόστος βεβαίως θα βαρύνει εν τέλει επιχείρηση και καταναλωτές.

Στην αγορά το μπαλάκι της κυβερνητικής ευθύνης

Στην αγορά πάντως κοινή είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ευθύνης όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα στα καταστήματα. Δεν ήρθε τυχαία άλλωστε η αναφορά του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, με αφορμή τα μέτρα, ότι «εργαλειοποιείται ο κλάδος της εστίασης και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό, που είναι η μόνη λύση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL