Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί στις πλάτες του τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί στις πλάτες του τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε υψηλό ρίσκο εκθέτει η κυβέρνηση το τουριστικό προϊόν τής χώρας, περιπλέκοντας παράλληλα σε κινδύνους και την υγειονομική κατάσταση αλλά και την οικονομία, όπως δείχνουν και οι τρέχουσες εξελίξεις.  Ένα ρίσκο από τα σοβαρότερα που έχει αναλάβει -ανεπιτυχώς έως τώρα- η κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της υγειονομικής θωράκισης και πρόληψης σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα μέσω του τουρισμού κρούσματα.  Όπως έπραξε και πέρυσι, έτσι και φέτος η κυβέρνηση άνοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τα σύνορα, χωρίς ελέγχους πλήρεις και ουσιαστικούς και με ελλείψεις σε μονάδες Υγείας και ξενοδοχεία καραντίνας στους παραθεριστικούς και τουριστικούς προορισμούς.

Ενδεικτικά, σε πρόσφατες διευκρινήσεις του, το υπουργείο Τουρισμού έκανε γνωστή τη διαδικασία ελέγχου τής εισόδου των πολιτών από τρίτες χώρες σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι ιθύνοντες του οποίου απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία κλειστών χώρων (όπως είναι λόγου χάρη οι κινηματογραφικές αίθουσες, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ κ.λπ.), ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία οφείλει να ελέγχει με την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid Free GR ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο), αφορά μόνο τους Έλληνες πολίτες καθώς και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης - κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολίτες τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σερβίας, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς αυτούς χώρους με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης της χώρας τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με παράλληλη επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας. Δηλαδή χωρίς κανέναν περαιτέρω έλεγχο. Και τούτο όταν είναι γνωστό από πέρυσι ότι ανθεί σε συγκεκριμένες χώρες εκτός Ε.Ε. η δημιουργία και διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών (πέρυσι είχαν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα επίδειξης πλαστών αρνητικών αποτελεσμάτων τεστ).

Ένα άλλο πεδίο σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του ιού είναι και η είσοδος των ξένων στη χώρα μας. Τα σημεία εισόδου είναι τυπικά και σημεία υγειονομικού ελέγχου. Ωστόσο, προσλήψεις προσωπικού που θα διενεργούν τέτοιου είδους ελέγχους δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Ούτε καν σε αεροδρόμια που υποδέχονται πτήσεις τσάρτερ ακόμη και νυχτερινές ώρες, όπου θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα πόστα άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, όπως για παράδειγμα απόφοιτοι παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Αλαλούμ με τα ξενοδοχεία καραντίνας

Άλλη είδηση που προκάλεσε αίσθηση όσο και προβληματισμούς αναφορικά με την υγειονομική διαχείριση των τουριστικών περιοχών της χώρας μας είναι και το αλαλούμ που παρατηρήθηκε με τουρίστες οι οποίοι νόσησαν σε νησιά και δεν υπήρχαν ξενοδοχεία καραντίνας για να φιλοξενηθούν.  Έτσι, έπρεπε να φθάσουμε παραμονές Αυγούστου για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της επίταξης καταλυμάτων καραντίνας στα νησιά.

Τέτοια παρατράγουδα συναντάμε σε αρκετά νησιά. Από νησιά όπου τα ξενοδοχεία καραντίνας έχουν γεμίσει εδώ και πολλές ημέρες (εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτός ήταν και από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε προ εβδομάδος η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, αφού είχαν γεμίσει τα ξενοδοχεία καραντίνας και στο “Νησί των Ανέμων” αλλά και σε κάποια γειτνιάζοντα νησιά) μέχρι την απαράδεκτη συμπεριφορά του επίσημου κράτους να παραμένουν έξι 18χρονοι από την Ιταλία που είχαν νοσήσει επί 16 ώρες εκτός του Κέντρου Υγείας κυκλαδίτικου νησιού, μολονότι υπέφεραν από πυρετό και ρίγη.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι απαιτείται άμεσα η προσθήκη νέων καταλυμάτων καραντίνας μετά τη ραγδαία μετάδοση που παρουσιάζει κατά βάση η μετάλλαξη Δέλτα, ιδιαίτερα δε στα νησιά εκείνα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η περίπτωση της Μυκόνου

Παράλληλα, η Μύκονος κατέδειξε για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τόσο την πανδημία όσο και το τουριστικό προϊόν, αλλά και του κρατικού μηχανισμού να διενεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους. Η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων ήταν αυτή που επέτρεψε την αύξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί το προηγούμενο Σάββατο τοπικό lockdown στο νησί που αποτελεί τη «σημαία» του ελληνικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι η Μύκονος έχει καταδείξει και άλλες φορές στο παρελθόν την αδυναμία του κράτους να διενεργεί ελέγχους.

Απόδειξη αποτελεί η μικρή φοροδοτική συνεισφορά του νησιού, της τάξης λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον τουριστικό τζίρο, ο οποίος προ πανδημίας κυμαινόταν έως και τα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Για να αντιμετωπίσει τον προβληματισμό, η κυβέρνηση πραγματοποίησε αλλοπρόσαλλες επιλογές που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Η επιβολή έκτακτων μέτρων στο «Νησί των Ανέμων», το οποίο προσελκύει κοινό τού λεγόμενου ακριβού και πολυτελούς τουρισμού ακριβώς επειδή διαφημίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ένα πολύ συγκεκριμένο όσο και ιδιαίτερο lifestyle, έπληξε άμεσα τον τοπικό τζίρο αλλά αποτέλεσε και μεσοπρόθεσμα απειλή για το παγκοσμίως διάσημο τουριστικό brand «Μύκονος» με τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για τον κλάδο, και για την τοπική, αλλά και τη γενικότερη οικονομία.

Η επιβολή των συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων που ισοδυναμούσαν με τοπικό lockdown ενέσπειρε φόβους σε επιχειρηματίες του κλάδου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τουριστικές περιοχές και ενδεχομένως ακόμη και η Αθήνα και οι φόβοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μεταλλαχτεί σε πανικό, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες αφενός βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται και αφετέρου αίρονται και τα μέτρα στήριξης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι κυβερνητικές παλινωδίες έφεραν μαζικές ακυρώσεις και αποχωρήσεις

Ζημιά έκανε στον τουριστικό προϊόν και το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας» που φαίνεται να αποτελεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας την πυξίδα τής κυβέρνησης όσον αφορά τον χώρο του τουρισμού. Αυτό συνέβη και με την αιφνίδια ανάκρουση πρύμνας αναφορικά με το lockdown στη Μύκονο για το οποίο, προτού καλά - καλά επιβληθεί, αποφασίστηκε η άρση του υπό μια διπλή απειλή: αφενός των αθρόων ακυρώσεων που παρατηρούνται και τις οποίες επισήμαναν ακόμη και διεθνή ΜΜΕ όπως ήταν εν προκειμένω το γερμανικό Focus.

Αφετέρου της προειδοποίησης ειδικών, όπως λόγου χάρη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά την τύχη τής Μυκόνου αν δεν πραγματοποιηθούν αυστηροί έλεγχοι. Ειδικότερα, προτού καν προλάβουν οι αρμόδιοι να εξετάσουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση της Μυκόνου μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο 17 Ιουλίου έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας ότι το «Νησί των Ανέμων» ξανανοίγει από αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί, όπως η μουσική στα εστιατόρια και τα νυχτερινά καταστήματα.

Παράλληλα, αναμένεται να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα καταφέρει αυτή τη φορά, έστω και αργά, να επιβάλει ελέγχους ώστε το επανάνοιγμα να μη συνοδευτεί από δυσάρεστες υγειονομικές εκπλήξεις και γι’ αυτό θα προτείνει το ξανάνοιγμα της Μυκόνου στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Το γεγονός ότι το άνοιγμα με άρση του lockdown είχε προαποφασιστεί μετά από μόλις μία εργάσιμη ημέρα ισχύος των περιοριστικών μέτρων καθιστά αμφισβητήσιμο τον ισχυρισμό πως είναι αποτέλεσμα που βασίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι στο πολιτικό κόστος. Εν μέσω αυτού του αλαλούμ και της υγειονομικής επιδείνωσης δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι μετά τα πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό από Βρετανούς και Γερμανούς ήρθε η σειρά της Γαλλίας να λάβει μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.

Το Παρίσι αποφάσισε να επιβάλει την εβδομάδα που πέρασε υποχρεωτικό τεστ 24 ωρών για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και από άλλες πέντε χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Προηγουμένως τα τεστ μπορούσαν να είναι 72 ωρών για τις χώρες αυτές, με εξαίρεση τη Βρετανία, που έπρεπε να είναι 48 ωρών.

Η ζημιά που προκαλείται άρχισε να αποκτά διαστάσεις.  Ήδη την εβδομάδα που πέρασε έφθαναν ασταμάτητα στα ξενοδοχεία της Μυκόνου e-mails ακύρωσης κρατήσεων, ενώ ακόμη και μεταξύ των τουριστών που ήδη βρίσκονταν στο νησί το κλίμα μετά το εξειδικευμένο lockdown που επιβλήθηκε ήταν ανάλογο και μετουσιωνόταν σε μαζικές πρόωρες αναχωρήσεις.

Στο μεταξύ, στο λίαν επίφοβο ενδεχόμενο να ενταχθούν ελληνικοί προορισμοί στην επικαιροποιημένη «πορτοκαλί» λίστα αναφέρθηκαν δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων.

Μολονότι επιτρέπεται πλέον η επιστροφή Βρετανών από την Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση να κλειστούν σε καραντίνα εφόσον έχουν εμβολιαστεί, ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα ακολουθήσουν την τύχη της Γαλλίας, που μπήκε προ τριημέρου εκ νέου στη λίστα της υποχρέωσης καραντίνας διάρκειας 10 ημερών ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασθέντες ταξιδιώτες εξαιτίας της διάδοσης της μετάλλαξης τύπου Βήτα (λίστα «πορτοκαλί plus», όπως την αναφέρουν).

Τα ίδια δημοσιεύματα δεν αποκλείουν μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία να ενταχθούν στη συγκεκριμένη λίστα και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL