Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Lockdown / Τεράστιες οι δυσκολίες με το άνοιγμα του λιανεμπορίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τεράστιες οι δυσκολίες με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Με πολύ μεγάλες δυσκολίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους αναμένεται να ανοίξει ξανά από αύριο το λιανεμπόριο, υπό τη μορφή των ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών ραντεβού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά από τον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης, έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς έχουν ανησυχία μήπως η χώρα οδηγηθεί σε νέο lockdown εξαιτίας και των χειρισμών της κυβέρνησης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τεράστια καταστροφή. Η εμπορική κίνηση της πασχαλινής περιόδου, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη καταναλωτική περίοδο του έτους, μετά τα Χριστούγεννα και τις εκπτωτικές περιόδους του καλοκαιριού και του χειμώνα. Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς θα είμαστε σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα.

Παράλληλα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έχει φανεί πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που δημιουργούνται και να κρατήσουν ακέραιες τις επιχειρήσεις από την οικονομική ασφυξία. Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο εμπόριο που ζητούν παρόμοιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων κίνησης όπως αυτές που αποφασίστηκαν για την εστίαση.

Πάντως η κυβέρνηση δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να παραγάγει ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας και απλώς προβαίνει στη λήψη κάποιων αποσπασματικών μέτρων, τα οποία δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα.

Έρχονται αγωγές από την εστίαση

Το παραπάνω φάνηκε και στην περίπτωση της εστίασης, όπου θα υπάρξει μια ενίσχυση για λιγότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις, ενώ το συγκεκριμένο πακέτο των 330 εκατ. για 34.000 εταιρείες φαίνεται πως δεν επαρκεί. Μέρος των επιχειρήσεων, όπως μπαρ, κέντρα διασκέδασης αλλά και catering, συνεχίζουν να θεωρούνται αδικημένες. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην επιστρεπτέα 7 υπάρχει «κόφτης» στα πάγια θέτοντας ως προϋπόθεση η επιχείρηση να απασχολεί τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι ίδιοι παράγοντες της εστίασης εκτιμούν πως το πακέτο στήριξης δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες που έχουν ανακύψει, ενώ φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.  Έτσι μέχρι τις 15 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι πρώτες ομαδικές αγωγές που θα αξιώνουν αποζημιώσεις για τον ένα χρόνο lockdown.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε εξατομίκευση αιτημάτων, ενώ για τη διευκόλυνση επιχειρηματιών, που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα για τις προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αυτό το διάστημα σχεδιάζεται άντληση χρημάτων μέσω crowdfunding.

Είναι γεγονός ότι πολλοί προερχόμενοι από τον συγκεκριμένο κλάδο διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας έπειτα από έναν χρόνο χωρίς εισόδημα ή με τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης για τους εργαζόμενους.

Πάντως η κυβέρνηση δεν φροντίζει να επιλύσει τα βασικά επίδικα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, διότι έχει απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο ρύθμισης των αποκαλούμενων κορωνοχρεών, όπως είχε γίνει επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις, ενώ ξεκόβει οποιαδήποτε συζήτηση για ένα αναγκαίο «κούρεμα» των συγκεκριμένων χρεών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά οφειλές προς το Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δισ.:108,1 δισ. στην εφορία, 37,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, 58,1 δισ. στις τράπεζες και 38,9 δισ. στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL