Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Κυβέρνηση / Στήνουν γέφυρα πλειστηριασμών!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Στήνουν γέφυρα πλειστηριασμών!

Το "τυράκι" του προγράμματος "Γέφυρα 2" για τα δάνεια επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο από την επόμενη εβδομάδα, προσπαθώντας να κρύψει την "φάκα" των πλειστηριασμών, των οποίων η απελευθέρωση είναι προ των πυλών.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και, εφόσον λάβει την έγκρισή τους, θα θεσπιστεί, με την τελική περίμετρο των δανειοληπτών τους οποίους θα αφορά να είναι πάρα πολύ περιορισμένη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των 222.000 δανειοληπτών που προβλέπει ως επιλέξιμους η πρόταση της PwC.

Η όποια κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων θα αφορά λίγες επιχειρήσεις, ενώ δεν θεωρείται πιθανή η ένταξη των καταγγελθέντων δανείων στο πρόγραμμα. Και μόνο από την απόρριψη των καταγγελθέντων δανείων η περίμετρος των επιλέξιμων οφειλών θα μειωθεί από τα περίπου 30 δισ. στα 18 δισ. ευρώ και των επιλέξιμων οφειλετών, από τους περίπου 222.000, στους περίπου 131.400.

Επιπλέον, και η διάρκεια της κρατικής επιδότησής του αναμένεται να οριστεί στους εννέα και όχι τελικά στους δώδεκα μήνες, όπως είχε "διαρρεύσει" αρχικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ψαλίδι

Παράλληλα και το κονδύλι θα είναι "ψαλιδισμένο" σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, όταν η πρόταση της PwC προβλέπει συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 948 εκατ. Ευρώ. Συνεπώς θα είναι λιγότερο και από το 1/3 των αναγκών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μεγάλη έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των ανεπαρκών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως επανέρχεται η κανονικότητα των πλειστηριασμών, η οποία αναμένεται να πλήξει χιλιάδες επιχειρήσεις, με τις τράπεζες και τη Ν.Δ. να βρίσκονται σε κοινή γραμμή.

Απελευθέρωση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Άλλωστε το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της στις διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων μερών μεταξύ οικονομικού επιτελείου, τραπεζών, funds και θεσμών.

Με βάση τις πληροφορίες της "ΑΥΓΗΣ", θα υπάρξει σταδιακή επαναφορά των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν να ξεμπλοκάρουν όλες οι δικαστικές ενέργειες που είχαν παγώσει από την αρχή της πανδημίας και αφορούσαν περιπτώσεις εταιρειών για τις οποίες είχε δρομολογηθεί ειδική διαχείριση (σ.σ.: πρόκειται για υποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κ.ά.).

Το πάγωμά τους είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φρενάρει αρκετές υποθέσεις εξυγίανσης μέσω του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης και κατ' επέκταση αρκετά ντιλ με επενδυτές που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των assets των εν λόγω εταιρειών.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ήδη από τις αρχές της εβδομάδας επανήλθε η κατάθεση αιτήσεων για διαταγές πληρωμής, η οποία είχε σταματήσει ύστερα από μεμονωμένες αποφάσεις των επιμέρους δικαστηρίων και όχι με κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Με βάση τα παραπάνω ξεκινά την 1η Μαρτίου ο νέος πτωχευτικός κώδικας για άτομα με επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ. Επίσης η φάση αυτή προβλέπει την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στον νέο πτωχευτικό σε δικαστήριο και όχι ηλεκτρονικά, όπως θα γίνεται από 1η Ιουνίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι τιτλοποιήσεις δανείων (περιλαμβάνονται ενυπόθηκα - στεγαστικά πρώτης κατοικίας) και η λήξη των μορατορίων, που σημαίνει ότι μεταβιβάζονται σε funds και εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εισπράξεις.

Ακολούθως από 1ης Ιουνίου θα ισχύσει και ο νέος πτωχευτικός κώδικας για όλους, περιλαμβάνοντας και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL