Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.2°C
0 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C13.9°C
1 BF 94%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
10.0°C17.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.0°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C14.0°C
1 BF 77%
Εκκρεμείς συντάξεις / Στην πεπατημένη Βρούτση συνεχίζει και ο Χατζηδάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκκρεμείς συντάξεις / Στην πεπατημένη Βρούτση συνεχίζει και ο Χατζηδάκης

ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Άλλαξε ο Μανωλιός... Ο Χατζηδάκης επιμένει στην πολιτική Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις, που φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 180.000 έως 220.000

Τη λαϊκή παροιμία “άλλαξε ο Μανωλιός” επιβεβαιώνει η (νέα) εγκύκλιος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη σχετικής εγκυκλίου που είχε εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ πριν από ένα χρόνο!

Δυστυχώς, φαίνεται πως στο συγκεκριμένο θέμα ο Κ. Χατζηδάκης επιλέγει να πορευτεί στην πεπατημένη του προκατόχου του, Γ. Βρούτση, ενώ αναμένεται να “φουσκώσει” το κύμα συνταξιοδοτήσεων εντός του 2021. Και αυτό καθώς, όπως έχει αναφέρει προ δεκαημέρου η ΑΥΓΗ, στις εκκρεμούσες 430.000 συντάξεις αναμένεται να προστεθούν από 180.000 έως 220.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, τη Δευτέρα 11.1.2021 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 3/2021 εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ με τίτλο «Συγκρότηση και λειτουργία κλιμακίων - ομάδων - υποομάδων εργασίας του έτους 2021 για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του e-ΕΦΚΑ και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές».

Όπως αναφέρει και ο τίτλος της εγκυκλίου, στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσουν ομάδες υπαλλήλων του φορέα που επ’ αμοιβή και με συγκεκριμένη στοχοθεσία θα διεκπεραιώνουν αιτήματα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Έργο των κλιμακίων - ομάδων - υποομάδων εργασίας θα είναι ο προσδιορισμός και η πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος καταβολής των εισφορών, η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης και η απονομή των συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ παροχών καθώς και η εκκαθάριση αυτών. Η μηνιαία αμοιβή για την επίτευξη του 100% του στόχου των κλιμακίων προετοιμασίας / ωρίμανσης φακέλων και των κλιμακίων απονομής προσδιορίζεται στα 480 ευρώ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να λύσουν «εκ των έσω» το ζήτημα, με πρόσθετη αμοιβή, ως κίνητρο, σε υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα βγάζουν συντάξεις, ώστε να μειωθούν οι εκκρεμότητες.

Έγγραφο - "φωτοτυπία"

Ωστόσο, ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2020, ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπογράφει το υπ’ αριθμ. 61188 /Δ1/ 19649/2019 έγγραφο με τίτλο: «Σύσταση κλιμακίων - ομάδων - υποομάδων εργασίας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

Όπως αναφερόταν, στόχος του εγγράφου είναι «η συγκρότηση και η λειτουργία στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές οργανικές μονάδες του ΕΦΚΑ, για την υλοποίηση του έργου της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές. Επίσης προβλέπεται επιπλέον αμοιβή και υπερωρίες».

Όπως αποδεικνύεται, ένα χρόνο μετά και μετά την απομάκρυνση του Γ. Βρούτση, κάτω από την κατακραυγή για την πλήρη αποτυχία του να προχωρήσει στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων, έρχεται “φωτοτυπία” του ίδιου εγγράφου, ενώ το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις δεν έχει απλώς διογκωθεί, αλλά έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί.

Περιττό να σημειώσουμε ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εγκυκλίων (ή εγγράφων) τίποτα δεν εφαρμόστηκε, το πρόβλημα διογκώθηκε και έφτασε να «στοιχίσει» στον κ. Βρούτση την υπουργική καρέκλα.

Τεμπονέρας: Επικοινωνιακή φούσκα

Σε ερώτηση προς τον δικηγόρο - εργατολόγο Γ. Τεμπονέρα, αν πρόκειται για το ίδιο έγγραφο και αν ουσιαστικά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει στην ίδια αποτυχημένη “συνταγή”, ο τελευταίος επιβεβαίωσε πλήρως την ύπαρξη του εγγράφου, σημειώνοντας: “Ενώ όλοι ανέμεναν ενδεχομένως ότι η έλευση του νέου υπουργού θα συνοδευόταν από καινοτόμες ιδέες και μια άλλη προσέγγιση στο ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής των συντάξεων, δυστυχώς η κυβέρνηση κινείται με τη λογική 'μία από τα ίδια'».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL