Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.6°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.9°C16.1°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.1°C16.1°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.1°C15.0°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
13.0°C13.0°C
1 BF 44%
Ασφαλιστικό / Γιατί εκτοξεύονται εκκρεμότητες και δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό / Γιατί εκτοξεύονται εκκρεμότητες και δαπάνες

Συνταξιούχοι ηλικιωμένοι
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Οι ανατροπές που έρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το τέλος του 2021, η νέα παρέμβαση στην καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και οι κυβερνητικές "τρικλοποδιές" στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά προκαλούν ένα νέο κύμα συνταξιοδότησης, που, με τις πλέον ήπιες προσεγγίσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα συσσωρεύει άλλες 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2021.

Αυτό επιβεβαιώνουν εργατολόγοι και ειδικοί περί την κοινωνική ασφάλιση, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές του περασμένου χρόνου, ενώ τους τελευταίους μήνες οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ φτάνουν τις 20.000 κάθε μήνα.

Με άλλα λόγια, το "βουνό" των συντάξεων που έχει να ανέβει ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ολοένα και μεγαλώνει. Δεν είναι μόνον οι εκκρεμείς συντάξεις που άφησε πίσω του ο Γ. Βρούτσης και οι οποίες, όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής, φτάνουν τις 430.000, αλλά σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν άλλες 180.000 με 220.000 νέες αιτήσεις που προβλέπεται να κατατεθούν εντός του νέου έτους.

Η παρέμβαση στα αναδρομικά

Το φαινόμενο των μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης τροφοδοτείται από συγκεκριμένους λόγους:

* Πρώτον, από το γεγονός ότι κλείνουν εντός του 2021 τα «παράθυρα» που είχαν μείνει ανοιχτά από το καλοκαίρι του 2015 και οδηγούν στη συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερους όρους από τον γενικό κανόνα των 67 ετών.

* Δεύτερον, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη φαλκίδευση της απόφασης. Η παρέμβαση για τα αναδρομικά των συντάξεων, με την κυβερνητική τροπολογία να δίνει στους δικαιούχους μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και όχι τα δώρα και τις επικουρικές, φοβίζει τους υποψήφιους συνταξιούχους για ενδεχόμενες νέες περικοπές.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα «τρέξουν» άμεσα οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ικανοποιηθούν, καθώς ο ΕΦΚΑ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χορηγεί νέες συντάξεις πλέον, αφού «χρωστάει» εκατοντάδες χιλιάδες.

Πίνακας με συντάξεις

...και η επικουρική στις ασφαλιστικές

* Τρίτον, η νέα "φυγή" προς τη συνταξιοδότηση τροφοδοτείται από τη νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό που δρομολογεί η κυβέρνηση. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ξεκινήσει από το 2022 και θα αφορά κυρίως τους νέους ασφαλισμένους, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι η διακοπή τροφοδότησης της δημόσιας επικουρικής σύνταξης από τις εισφορές των νέων εργαζομένων θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει, με τη σειρά της, νέες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τα επόμενα χρόνια.

"Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς" τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας: "Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ώς ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του" δήλωσε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κ. Χατζηδάκης.

Δ. Τεμπονέρας: Πάμε για νέο ρεκόρ αιτήσεων

Σε αυτές τις συνθήκες, το "βουνό" των συντάξεων (των ήδη εκκρεμών, αλλά και των νέων) ολοένα και μεγαλώνει.

"Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων" ανέφερε ο νέος υπουργός Εργασίας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, προσπερνώντας τη "βεβαιότητα" του απερχόμενου υπουργού για καταβολή όλων των συντάξεων μέσα στο 2021.

"Η αλήθεια είναι ότι ο νέος υπουργός Εργασίας είναι πολύ πιο προσεκτικός από τον προκάτοχό του" σημειώνει, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας. "Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι 'στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων'. Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ότι σε μια φράση η πολιτική δέσμευση του κ. Βρούτση παύει πλέον να υφίσταται και οι συνταξιούχοι θα περιμένουν επ’ αόριστον τις πολυπόθητες παροχές που δικαιούνται. Δυστυχώς, η εικόνα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο άσχημη, δεδομένου ότι, μέσα στο 2021, προβλέπεται να υπάρξει αριθμός - ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω της αποστροφής της έκθεσης Πισσαρίδη που μιλάει για κατάργηση των ευνοϊκών, μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης από το 2022 και μετά. Αν η κυβέρνηση εισακούσει τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής, θα προκύψουν περίπου 200.000 νέα αιτήματα από εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν έχουν καμία διάθεση να εγκλωβιστούν στην ηλικία των 67 ετών. Το γεγονός αυτό θα έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο, αφού θα αυξηθεί κατακόρυφα η συνταξιοδοτική δαπάνη, πετυχαίνοντας δηλαδή τον ακριβώς αντίθετο στόχο από εκείνον που έχει θέσει η κυβέρνηση" καταλήγει ο Δ. Τεμπονέρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL