Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Lockdown / Χωρίς προστασία επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Χωρίς προστασία επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και οικονομία

Καραντίνα

Ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι, ούτε εθνική οικονομία απολαμβάνουν ουσιαστικής στήριξης με τα μέτρα - ημίμετρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του lockdown-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξειδικεύοντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα, τα προσδιόρισε στα 3,3 δισ. ευρώ, ποσό πάντως που δεν αποτελεί αμιγώς «κόστος» για το Δημόσιο καθώς σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για χρονική μετάθεση πληρωμών επιχειρηματιών και απασχολουμένων προς εφορία, τράπεζες και ταμεία ή «δανεικά». Ενδεικτικά, η αναστολή καταβολής ΦΠΑ σημαίνει ότι οι υπόχρεοι οφείλουν να καταβάλουν αυτά τα 230 εκατ. ευρώ από 1ης Μαΐου 2021. Το δε 1 δισ. ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και τα 700 εκατ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα επιστραφούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο κράτος.

Είναι σαφές ότι τέτοια βοηθήματα είναι ελάχιστα μπροστά στο μείζον πρόβλημα. Για να δοθεί μέτρο του κόστους που συνεπάγεται το lockdown-2, αρκεί το πλέον ευθέως συγκρίσιμο κόστος του lockdown-1, που περιελάμβανε:

Πρώτον, τη ραγδαία συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στο δεύτερο τρίμηνο, που συνέπεσε με το lockdown-1, έγινε «καπνός» το 15,2% του ΑΕΠ τριμήνου, οπότε για κάθε μήνα το ΑΕΠ έχανε 5 μονάδες. Αλλά και στο πιο μετριοπαθές σενάριο, το κόστος είναι μεγάλο. Υπενθυμίζεται ότι, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως, με βάση την εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μηνιαίο κόστος καθολικού lockdown φτάνει το 2,5% με 3% του ΑΕΠ. Αν ληφθούν υπόψη η επίπτωση του lockdown στο δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε επιβληθεί το πρώτο lockdown, ή το ότι η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ υπήρξε μεγαλύτερη πολλών άλλων χωρών της Ε.Ε., το ποσό της στήριξης που ανακοινώθηκε αποδεικνύεται ελλιπές.

Δεύτερον, τη δραματική μείωση εισοδήματος ελληνικών νοικοκυριών και κατανάλωσης. Η κατανάλωση μειώθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 4,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό. Από 32,5 δισ. ευρώ συμπιέστηκε κατά 12,7%, στα 28,4 δισ. ευρώ. Το δε διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών μειώθηκε κατά 11,8%, από 32,83 δισ. ευρώ σε 28,96 δισ. ευρώ.

Τρίτον, τη δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. Ενδεικτικό είναι ότι ξεπερνά τα 2,23 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που «χάθηκε» στο εννεάμηνο συνεπεία της συρρικνωθείσας κατανάλωσης που προκάλεσαν πανδημία και lockdown, πάνω από 1,2 μονάδα του ΑΕΠ. Εάν μάλιστα προστεθεί και ο απωλεσθείς Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τότε το συνολικό ποσό μεγεθύνεται στα 2,78 δισ. ευρώ, πάνω δηλαδή από το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ συνολικά η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ήταν της τάξεως των 5,50 δισ. ευρώ, πάνω από 3% του ΑΕΠ. Συνολικά, υπήρξε απόκλιση πρωτογενούς αποτελέσματος 9,58 δισ. ευρώ. Αντί πλεονάσματος 2,57 δισ. ευρώ, σχηματίστηκε (πρωτογενές) έλλειμμα 7,01 δισ. ευρώ.

Τέταρτον, στο χρηματιστήριο περιουσία ύψους 21 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκε μέσα σε 10 μήνες. Με αποτίμηση στο τέλος του 2019 στα 61,1 δισ. ευρώ, το Χ.Α. «αξίζει» πλέον 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τις παραδοχές αυτές, η ύφεση, το έλλειμμα, τα λουκέτα και ο αριθμός των ανέργων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των «καθησυχαστικών» μεγεθών που παραδέχεται ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται το μεθεπόμενο Σάββατο στη Βουλή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL