Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
13.6°C19.1°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.0°C
0 BF 87%
Κυβέρνηση / Οι εσωτερικές κόντρες για το σχέδιο Στουρνάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Οι εσωτερικές κόντρες για το σχέδιο Στουρνάρα

ύφεση

Εσωτερικές εντάσεις στην κυβέρνηση προκαλεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, την οποία «τρέχει» ουσιαστικά ο διευθυντής της τράπεζας Σπύρος Παντελιάς, έχει φέρει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτα από όλα, φαίνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έχει «ποντάρει» στην επιτυχημένη εξέλιξη του σχεδίου «Ηρακλής», αγνοώντας το έτερο σχέδιο από την Kεντρική Tράπεζα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για ένα σχέδιο «Ηρακλής 2», ήτοι την επέκταση και παράταση του σχήματος, ώστε να προστεθούν ακόμη περισσότερο «κόκκινα» δάνεια στη διαδικασία της μείωσης μέσω τιτλοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόνο «ζεστός» με το όλο εγχείρημα δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κι αυτό διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πολιτικά υπερασπίσιμο το να χρειαστεί να μπουν εγγυήσεις 8 δισ. ευρώ από την πλευρά του Δημοσίου. Η λογική του έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ίδιος δεν θα μπορεί να βρεθεί σε θέση να μιλάει για την αναγκαιότητα διατήρησης του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ και την ίδια ώρα να σπαταλά ένα μεγάλο μέρος για να… εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες και μάλιστα χωρίς να έχει λαμβάνειν κάτι πίσω το Δημόσιο.

Οι φήμες

Η Τράπεζα της Ελλάδος διέδιδε ότι έχει ισχυρή υποστήριξη από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, που, όπως φάνηκε και από την τελευταία έκθεση εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών, ανησυχούν για το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θεωρώντας ότι δεν αρκεί το σχέδιο «Ηρακλής» για να τα μειώσει αποτελεσματικά.

Πρόσφατα και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις μεταξύ ΕΚΤ και Κομισιόν για το θέμα της bad bank και παρέπεμψε για λεπτομέρειες σχετικά με το συζητούμενο σχέδιο στον Γ. Στουρνάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ το υιοθετεί. Εν γένει, υποστηρικτής των bad banks σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης είναι και ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

Το πρόβλημα

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι έχει βρεθεί ο τρόπος για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις, αφού στην κατάληξη της εφαρμογής του σχεδίου όλες οι ζημιές θα μείνουν στις τράπεζες, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις θα ενεργοποιούνται σταδιακά, όταν οι τράπεζες εμφανίζουν ζημιές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα αποτελούν κατ’ ουσίαν χρήματα των φορολογουμένων.

Από εκεί και πέρα, εντός της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει αισιοδοξία ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) θα εγκρίνει τελικά το σχέδιο, χωρίς να ζητήσει την ενεργοποίηση του κανονισμού για τα «κουρέματα». Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να γίνει αυτό είναι να αποδεχθεί το σχέδιο η κυβέρνηση και να το στείλει για επεξεργασία στις Βρυξέλλες.

Ενημέρωση και επόμενα βήματα

Πάντως, την ενημέρωση προς τους συμβούλους της κυβέρνησης έκανε ήδη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος Σπύρος Παντελιάς και ομάδα συνεργατών του.

Οι δύο σύμβουλοι, Lazard και Axia Ventures, ενημερώθηκαν εις βάθος και αναμένεται να παρουσιάσουν, άμεσα, από την πλευρά τους, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους επί της πρότασης του διοικητή της ΤτE Γιάννη Στουρνάρα τόσο στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα όσο και στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Άλεξη Πατέλη.

Το σχέδιο της ΤτΕ, πάντως, ευελπιστεί να αντιμετωπίσει και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με τις "οφειλές" προς το Δημόσιο, με το δεύτερο να έχει απόλυτα μηδενικό κέρδος. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αναβαλλόμενος φόρος ανερχόταν στο 75% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%.

Το πολιτικό κόστος

Όσον αφορά στην εγγραφή της ζημιάς από τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να την κατανείμουν σε έως επτά χρήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι δομές των funds. Με άλλα λόγια, αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν μεταβιβαστούν στην Asset Management Company (AMC) τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, μιας τράπεζας, η οποία έχει κλείσει συμφωνία με ένα fund, τότε το τελευταίο θα αναλάβει τη διαχείριση και στην περίπτωση της "κακής τράπεζας".

Είναι πολλοί οι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι αν το Μέγαρο Μαξίου υιοθετήσει το παραπάνω σχέδιο, τότε θα υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ιδίως εάν δεν προχωρήσει ένα συνολικό σχέδιο για την Ευρωζώνη, το οποίο θα έχει συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL