Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.0°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.9°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.2°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C21.7°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.1°C
1 BF 77%
Αποκάλυψη / Πώς πετούν εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη / Πώς πετούν εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΡΜΟΥ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΕΡΜΟΥ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑ

Εκτός της ενεργού προκήρυξης των Περιφερειών για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης έχουν μείνει χιλιάδες επαγγελματίες, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Α». Ουσιαστικά, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, αποκλείονται πολλοί κλάδοι, οι οποίοι έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα.

Πρόκειται για μια de facto άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ερωτηματικά περί εξυπηρέτησης και συγκεκριμένων συμφερόντων. Την ίδια ώρα, ορισμένοι νομικοί κύκλοι εγείρουν ακόμη και ζητήματα νομιμότητας της προκήρυξης, η οποία θα μπορούσε να προσβληθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίστηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού.

Οι αποφάσεις

Ας δούμε όμως τη νομολογία. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ 11/11.3.2020 (ΦΕΚ 55 Α/11.3.2020): Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/20 (ΦΕΚ 76 Α/3-4-20), εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να ορίσει, με αποφάσεις του, τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Ακολούθως, εκδόθηκαν οι Α.1072/2020 ΦΕΚ Β΄1157, Α.1073/2020 ΦΕΚ Β΄ 1158, Α.1074/2020 ΦΕΚ Β΄1159, Α.1075/2020 ΦΕΚ Β΄1160, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, με τις οποίες ορίστηκαν οι σχετικοί ΚΑΔ και οι οποίοι σύννομα μέχρι σήμερα ελήφθησαν υπόψη κατά την κατάρτιση των οικονομικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων (πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ως μόνο κριτήριο είχε τη μείωση του τζίρου).

Κατάφωρη αδικία

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες πως θα ενισχυθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις -όπως ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση της Ν.Δ.-, αλλά και τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πληττόμενων επιχειρήσεων ότι θα δικαιούνται, τουλάχιστον, να υποβάλουν αίτηση προς αξιολόγηση για την υπαγωγή στο μέτρο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δημιουργείται ένα πλαίσιο κατάφωρης αδικίας και ανισότητας, που, αντί να δώσει την πολυαναμενόμενη ρευστότητα σε όσους έχουν πληγεί δραστικά από τον κορωνοϊό, θα αφήσει αβοήθητο πλήθος επιχειρήσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν αδικαιολόγητα αποκλειστεί από το εν λόγω πρόγραμμα.

Ποιους αφορά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αποτελούν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ χονδρικού εμπορίου εξειδικευμένων τροφίμων ή/και επεξεργασμένων ή μη αγροτικών προϊόντων, οι οποίες ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχειακών μονάδων, catering και χώρων εστίασης. Λόγω της χαμηλής τουριστικής επισκεψιμότητας, των κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων, της έλλειψης κρουαζιέρας και τροφοδοσίας αεροπορικών εταιρειών, βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, με προϊόντα που δεν διατέθηκαν στην αγορά και κατέληξαν στις χωματερές, οπότε έχουν αισθητά μειωμένους τζίρους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Καταστροφή

Από την έναρξη της πανδημίας και εξαιτίας της κάθετης πτώσης του κλάδου Horeca και των εξαγωγών, πολλά προϊόντα έμειναν αδιάθετα και εντέλει πήγαν σε χωματερές σε όλη την αλυσίδα της αγροδιατροφής: στους παραγωγούς, στους μεταποιητές, στους χονδρεμπόρους, στα καταστήματα λιανικής που έκλεισαν. Δεν δικαιολογείται από την αλυσίδα αυτή να απαλείφεται ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, ως να μην είχε υποστεί επιπτώσεις, αφού είναι γνωστό ότι οι μικρές και πολύ μικρές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι αυτές που κατεξοχήν τροφοδοτούν τα μεγάλα super markets, τα οποία παρουσίασαν άνοδο στους τζίρους τους.

Υπάρχει χρόνος

Εγείρεται λοιπόν μεγάλο ζήτημα για το αν θα ενταχθούν οι αποκλεισμένοι ΚΑΔ που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η απάντηση εκ μέρους των Περιφερειών είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος και θα χάσει η χώρα κοινοτικά κονδύλια, καθώς το προσωρινό πλαίσιο που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήγει στις 31.12.2020 και μέχρι τότε πρέπει να έχουν εκταμιευτεί τα ποσά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, διότι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Οκτωβρίου 2020 δόθηκε παράταση στις διατάξεις του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για επιπλέον 6 μήνες έως την 30ή Ιουνίου 2021. Τούτου δοθέντος, υπάρχει χρόνος για την διόρθωση όλων των ενεργών προσκλήσεων και για εκταμίευση των ποσών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL