Live τώρα    
Οικονομία / Προϋπολογισμός... μνημείο αναξιοπιστίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομία / Προϋπολογισμός... μνημείο αναξιοπιστίας

EUROKINISSI

Το 2003, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων και εν μέσω έργων, η ανάπτυξη έτρεχε με 4,7% και οι επενδύσεις με 15,5%, ποσοστά από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτά τα ρεκόρ θα καταρριφθούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2021, με ανάκαμψη ακόμη μεγαλύτερη (7,5%) και αύξηση επενδύσεων κατά 30,4%, παρότι η «δίδυμη» υγειονομική - οικονομική κρίση δεν έχει υποχωρήσει.

Η κυβερνητική υπεραισιοδοξία δείχνει να αγνοεί τα τεκταινόμενα στην οικονομία. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο δεν ήταν απλώς πεσμένος σε σύγκριση με του περσινού αντίστοιχου μήνα (-3%) αλλά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν χαμηλότερος και του Ιουνίου (-0,3%). Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς ανακοίνωνε ότι επί 115 εισηγμένων εταιρειών (εκτός των 5 τραπεζών) οι πωλήσεις πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν κατά 19,4%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 113,10%, με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν ζημίες 128 εκατ. σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019.

Η δημοσιοποίηση αυτών των δυσοίωνων εξελίξεων απείχε ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οι συντάκτες του οποίου προβλέπουν μια τόσο «ανθηρή» χρονιά φέτος για τις επιχειρήσεις ώστε να προσδοκούν αύξηση φορολογικών εσόδων από νομικά πρόσωπα το 2021 (για τα έσοδα του 2020, χρονιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης) κατά 26,97%, από τα 2.807 εκατ. ευρώ στα 3.564 εκατ. ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει αύξηση εσόδων από άμεση φορολογία κατά 4,14%, από 10.058 εκατ. ευρώ στα 10.074 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, έχουν εγγραφεί έσοδα από ΦΠΑ 18.228 εκατ. ευρώ, 22,63% πάνω από τα φετινά των 14.864 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι συντάκτες του προσχεδίου προβλέπουν αυξημένα κατά 5 δισ. ευρώ (4.952 εκατ. ευρώ) έσοδα από φόρους για τα έσοδα μιας χρονιάς πρωτοφανούς ύφεσης.

Εκτός πραγματικότητας

Δεν είναι όμως μόνο οι κωδικοί των εσόδων όπου η υπεραισιοδοξία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων στο πρωτοφανές ποσοστό του 30,4% μέσα στο επόμενο έτος απέχει πολύ τού να θεωρείται ρεαλιστική. Πόσο μάλλον όταν η διεθνής κοινότητα προβληματίζεται με την αναζωπύρωση του αριθμού κρουσμάτων Covid-19, με τα γνωστά συνεπαγόμενα για την παγκόσμια οικονομία.

Κάτι ακόμη που προκύπτει, από το σκέλος των δαπανών αυτή τη φορά, είναι η εκτίμηση ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους οι συνολικές μεταβιβαστικές πληρωμές θα διαμορφωθούν στα 36.596 εκατ. ευρώ, αυξημένες δηλαδή κατά 8.751 εκατ. ευρώ, ως επί το πλείστον, λόγω της ανάγκης οικονομικής θωράκισης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία.

Μόνο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, που αποτυπώνονται στην κατηγορία αυτή κατά το μέρος που επιβαρύνουν την κεντρική διοίκηση, είναι συνολικού εκτιμώμενου κόστους 6.528 εκατ. ευρώ (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον προϋπολογισμό, επιχορήγηση πρωτογενούς τομέα, επιδότηση πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, αποζημίωση ακτοπλοϊκών γραμμών, πρόσθετες υγειονομικές δαπάνες κ.λπ.).

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και παρότι το «καλό» σενάριο του προϋπολογισμού προβλέπει εξομάλυνση από τον Απρίλιο του 2021, το κονδύλι αυτών των μεταβιβάσεων είναι μειωμένο κατά 17,79%, στα 30.085 εκατ. ευρώ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ούτε καν υποτυπώδη θωράκιση πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία, ούτε καν για το ένα «προβληματικό» τρίμηνο του «καλού» σεναρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0