Live τώρα    
"Μερικοί κατασκευάζουν ειδήσεις" / Γ. Κατρούγκαλος: Καμιά μείωση για το 80% των συνταξιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μερικοί κατασκευάζουν ειδήσεις" / Γ. Κατρούγκαλος: Καμιά μείωση για το 80% των συνταξιούχων

Το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας απολύτως ψευδές ότι θα γίνουν μειώσεις έως 38% στις επικουρικές και διευκρινίζοντας δεν θα αφορούν περισσότερο από το 5% των συνταξιούχων.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και ερωτηθείς για το "αν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει 'νέο σοκ' στις συντάξεις με περικοπές αναδρομικά" απάντησε ότι «προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις» και ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων δεν θα έχει καμιά αλλαγή ή νέα περικοπή, αλλά αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει μια μικρή αύξηση.

Αναλυτικά, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «το 80%, λοιπόν, των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μία κύρια και μόνο μία επικουρική σύνταξη, γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος».

Αυγουστιάτικες... ειδήσεις!

Ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα, τόνισε ότι "τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνεται αυτό που έχουμε ήδη προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και θα επανυπολογίσουμε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους.

Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο, ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές. Τον Αύγουστο έγινε ο επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ.

Τι ξέρουμε από τον Αύγουστο; Ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά, μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως είπα, κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Άρα οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα τους επικουρική όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις αναπροσαρμογές. Για τους περισσότερους θα είναι όπως ήταν για το 80% των περιπτώσεων του Αυγούστου. Πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου» διευκρίνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Απολύτως ψευδές

Παράλληλα χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδές» το ότι θα γίνει μείωση έως και 38% σε μια μεγάλη μερίδα επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι: «Ξέρουμε από τα στατιστικά των αναπροσαρμογών του Αυγούστου -και ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο- ότι τόσο μεγάλη μείωση αφορούσε λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0