Live τώρα    
Εκτός διοίκησης της Πειραιώς ο Μ. Σάλλας, έπειτα από 25 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός διοίκησης της Πειραιώς ο Μ. Σάλλας, έπειτα από 25 χρόνια

Χαρίκλεια Απαλαγάκη

Την παραίτησή του ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας, ύστερα από 25 χρόνια που ήταν επικεφαλής του, τονίζοντας την πρόθεσή του να διευκολύνει τη ριζική ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου.

Προσωρινή πρόεδρος ορίστηκε από το Δ.Σ. η καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη (παλιό στέλεχος του ομίλου) και παράλληλα αποφασίστηκε ομόφωνα να απονεμηθεί στον κ. Σάλλα ο τίτλος του επιτίμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή που είχε στην ανάπτυξή του.

Από την κυβέρνηση επιβεβαιώνονταν ότι η παραίτηση Σάλλα είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο εδώ και πολύ καιρό, ενώ ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν στην “Αυγή” πως “στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε εφησυχασμός, αλλά ούτε αγωνία” για τη συνέχεια.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής μόνιμης διοίκησης βάσει των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς (διεθνής εμπειρία, μακροχρόνια αποχή από την πολιτική). Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο εξελίσσεται για το ίδιο ζήτημα ένα πολυπαραγοντικό παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ του διεθνούς κλίμακας επενδυτή και μεγαλομετόχου της τράπεζας Τζον Πόλσον, της κυβέρνησης (το κράτος αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στην τράπεζα), άλλων Ελλήνων ιδιωτών μετόχων και του ευρωπαϊκού παράγοντα μέσω του ευρωπαϊκού Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις Τράπεζες (SSM).

Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από τον Όμιλο Πειραιώς σηματοδοτεί το τέλος εποχής της γενιάς που ηγήθηκε και επιθετικής επέκτασης των εγχώριων τραπεζών μετά τη σταδιακή απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Πειραιώς, συγκεκριμένα, απορρόφησε (μεταξύ άλλων) την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ και μετά το ξέσπασμα της κρίσης την Αγροτική Τράπεζα και τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.

Μ. Σάλλας: Δεν μπορούσα να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου

“Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών” δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας στο χθεσινό Δ.Σ., επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν “τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, όταν δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος τράπεζα, με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%”. “Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά” ανέφερε, τονίζοντας πως “ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον”, στο οποίο “χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων μάνατζερ, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή”.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς φάνηκε να δικαιολογεί μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτής της απόφασης, λέγοντας: “Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της τράπεζας».

Επίσης, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς επισήμαιναν ότι για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη, ανέφεραν πως ο κ. Σάλλας “με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας”, καθώς και ότι η τράπεζα “βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της”.

Τέλος, σημείωναν ότι “η στρατηγική της τράπεζας παραμένει απαράλλακτη” και πως “έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους”.

Κυβέρνηση: Προτεραιότητα τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης υπενθύμιζαν πως ο κ. Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, “σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένες”, υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση “πρωτεύον ήταν και είναι η Τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση, που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.

Ποια είναι η Χαρίκλεια Απαλαγάκη

Η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν από τη χθεσινή εκλογή της στη θέση τής προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Δ.Σ.), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959 και τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0