Το επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΠΕΝ για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, επιχειρώντας να δώσει ζωντάνια στον θεσμό και να ενισχύσει τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων Παραγωγών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου.
Μιλώντας στη Βέροια κατά την επίσημη παρουσίαση της πρώτης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων, ο υπουργός δήλωσε ότι "φέρνουμε νέο νόμο, που στοχεύει να ανατρέψει θετικά και δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση που συνεχίζει να οδηγεί σε ουσιαστική ατροφία και μαρασμό ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των αγροτών για την υιοθέτηση του οποίου χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες".
Ειδικότερα, ανέφερε για τις οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π.) του κανονισμού 1308/2013 ότι θα προβλεφθούν διατάξεις που θα διασφαλίζουν τη γρήγορη ανάπτυξή τους, θα συγκροτούνται με πρωτοβουλία σχετικά μικρού αριθμού παραγωγών, οι οποίοι όμως θα διαθέτουν μια λογική εμπορεύσιμη ποσότητα κάποιου προϊόντος.
"Στόχος μας", πρόσθεσε, "είναι να διευκολύνουμε τη δημιουργία πολλών Ο.Π., αλλά με σταθερούς κανόνες που δεν θα μεταβάλλονται δημιουργώντας προβλήματα στους παραγωγούς". Αντίθετα για τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, που συγκροτούνται με πρωτοβουλία των Ο.Π., σημείωσε ότι "προσανατολιζόμαστε σε ισχυρές οντότητες, με μεγάλες εμπορεύσιμες ποσότητες προϊόντων, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στους παραγωγούς".
Εξάλλου, ανέφερε ότι το υπουργείο εργάζεται συστηματικά για να μη χαθούν πόροι από λάθη, παραλείψεις και σκοπιμότητες όπως των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων και σημείωσε ότι οριστικοποιείται το νέο ΠΑΑ, με σημαντικές προβλέψεις και επενδυτικές ενισχύσεις, ιδιαίτερα στις συλλογικές επαγγελματικές οργανώσεις και στον κλάδο των οπωροκηπευτικών, ενώ ενισχύονται συμβουλευτικά τα ποιοτικά προϊόντα σε όλους τους τομείς.