Live τώρα    
Δυνατότητα διαγραφής ακόμη και 50% της οφειλής / Για πρώτη φορά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με κούρεμα κεφαλαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυνατότητα διαγραφής ακόμη και 50% της οφειλής / Για πρώτη φορά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με κούρεμα κεφαλαίου

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδιαίτερα ελκυστική -από τις συμφερότερες που έχουν ισχύσει τις τελευταίες δεκαετίες για τους Έλληνες φορολογούμενους- είναι η νέα ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, έως και 100 δόσεις, των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Το δέλεαρ της ρύθμισης είναι πολλαπλό, με δύο κύριες αιχμές:

1. Δυνατότητα διαγραφής ακόμη και 50% του χρέους για υποβολή ρύθμισης έως Απρίλιο.

2. Πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα να «κουρευτούν» όχι μόνο οι προσαυξήσεις αλλά και κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης είναι πρόθυμος να πληρώσει άμεσα το 50% των οφειλόμενων ποσών.

Με βάση το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο που παρουσίασαν χθες οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, προβλέπεται διαγραφή έως 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2013 και τμηματική εξόφληση έως σε 100 μηνιαίες δόσεις όλων των οφειλών προς Δημόσιο που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2014.

Με βάση το ίδιο σχέδιο:

* Χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΤΑΤ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως 31.12.2013 μπορούν να «κουρευτούν» έως 50% εφόσον οι οφειλέτες πληρώσουν έως τέλος Απριλίου πάνω από 200 ευρώ (ή μεγαλύτερο αναλογικά, εάν το 1/100 της οφειλής οδηγεί στο να δίνει 300 ευρώ, 400 ευρώ, 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, κ.ο.κ.). Για κάθε καταβαλλόμενο ποσό άνω των 200 ευρώ ο οφειλέτης θα "κουρεύει" άλλο τόσο ποσό. Ό,τι ποσό απομείνει της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις.

Π.χ., για χρέος 4.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, με 2.500 ευρώ αρχική οφειλή και 1.500 ευρώ συσσωρευμένες προσαυξήσεις, ο οφειλέτης έχει δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ 2.000 ευρώ και να σβήσει τα υπόλοιπα 2.000. Εναλλακτικά, μπορεί να πληρώσει 1.000 ευρώ, οπότε η εφορία θα του διαγράψει άλλα 1.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 4.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή των ποσό των 2.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να ρυθμιστεί έως 100 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εφορία θα διαγράφει κατά προτεραιότητα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Αυτό σημαίνει πως αν το ποσό που μπορεί να διαγραφεί υπερβαίνει εκείνο των συσσωρευμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, τότε θα διαγράφεται και μέρος του κεφαλαίου. Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται έως τέλος Απριλίου. Στη ρύθμιση αυτή δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

* Η ισχύουσα ρύθμιση των 100 δόσεων αλλάζει επί το ευνοϊκότερο στα εξής σημεία:

* Μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις και βεβαιωμένα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από 2 Οκτωβρίου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014.

* Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από 50 σε 20 ευρώ. Επιπλέον, εφόσον υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ, η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

* Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής οφειλών πάνω από 1.000.000 ευρώ.

* Όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ μπορούν πλέον να τα ρυθμίσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

* Για υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή ώς την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όλων των προβλεπόμενων φορολογικών δηλώσεων. Αφότου όμως υποβληθεί η αίτηση, θα δίδεται περιθώριο τριών μηνών για εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν έχουν υποβληθεί.

* Αυξάνονται οι εκπτώσεις προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, ενώ αλλάζει και η κλίμακα δόσεων και εκπτώσεων.

* Για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά εξακολουθεί να ισχύει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων. Για όσους εξοφλήσουν οφειλές σε 100 μηνιαίες δόσεις θα προβλέπεται έκπτωση 30% επί προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων αντί 20% σήμερα. Επιπλέον, έκπτωση 90% προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων θα προβλέπεται πλέον για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 2 έως και 5 μηνιαίες δόσεις.

* Για χρέη έως 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους και για άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

* Σε περιπτώσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από αυτά εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει.

* Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στη ρύθμιση.

* Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση παρατείνεται έως τέλος Μαΐου.

Ακολούθως, θα θεσπισθούν και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για πλήρη διαγραφή χρεών οφειλετών με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, που θα παραπεμφθούν σε ειδικές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές, προς ταμεία έως 1 Φεβρουαρίου 2015 προβλέπεται ένταξη όλων των οφειλετών ανεξαρτήτως ύψους χρεών. Δίνεται η δυνατότητα απώλειας μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο χωρίς πρόστιμα και χωρίς να τίθεται εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής είναι η καταβολή τρεχουσών εισφορών από 1ης Φεβρουαρίου, ενώ θεσπίζεται διάταξη για οφειλές ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί το αίτημά τους από το Δ.Σ. του ΙΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0