Live τώρα    
Παράνομη η απεργία της ΓΕΝΟΠ - επί ποδός οι εργαζόμενοι / Σκληρό "παιχνίδι" της συγκυβέρνησης για καταστολή των κινητοποιήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράνομη η απεργία της ΓΕΝΟΠ - επί ποδός οι εργαζόμενοι / Σκληρό "παιχνίδι" της συγκυβέρνησης για καταστολή των κινητοποιήσεων

Αντιμέτωπος με εκ των προτέρων ενεργοποίηση διεργασιών για τη σκληρή καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς συγκυβέρνησης βρέθηκε ο αγώνας εργαζομένων και κοινωνίας ενάντια στις μεθοδεύσεις για τον διαμελισμό και την εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.

Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που αργά το βράδυ της Παρασκευής αποφάνθηκε υπέρ της αγωγής της διοίκησης της ΔΕΗ, κρίνοντας παράνομες τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του σωματείου των βορείων, του Σπάρτακου, με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό ασφαλείας, και κατά περίπτωση (ως προς τα αιτήματα) καταχρηστικές, δρομολογεί πλέον τις εξελίξεις.

Η ΔΕΗ αμέσως μετά -λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της πρώτης μαζικής 48ωρης απεργίας- ανακοίνωσε ότι περιμένει την πλήρη συμμόρφωση των εργαζομένων προς την ανωτέρω απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι εργαζόμενοι αποφασίσουν νέες απεργίες, η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για πολιτική επιστράτευση. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις, καθώς οι συνδικαλιστές βρίσκονταν σε έκτακτες συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους -επισημαίνοντας πάντως ότι θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο.

Ενόσω αναμενόταν η ολοκλήρωση της εκδίκασης, έσπευσε να προχωρήσει σε έκτακτη απόφαση (σ.σ.: προχθές το βράδυ) διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, που ενέκρινε τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουλίου "λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών" -στην ουσία για την επιστράτευση των εργαζομένων.

Η συγκυβέρνηση προφανώς τέθηκε εξ αρχής εν αναμονή της δικαστικής απόφασης αλλά και των εν συνεχεία νέων κινήσεων, δηλαδή της "μη συμμόρφωσης", της ΓΕΝΟΠ -που με τη στήριξη ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων δήλωνε έτοιμη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - προκειμένου να κάνει χρήση του νόμου 3536/2007 για την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των απεργών και των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Πέραν των απεργιακών κινητοποιήσεων που τεχνηέντως δαιμονοποιήθηκαν όλη την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και παραμένει η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια, κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και απλοί πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους και στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων ακόμα και στις απεργίες.

Οι δε "αλλαγές" που έφερε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δεν επιφέρουν επί της ουσίας καμία βελτίωση ούτε στον βασικό σχεδιασμό ούτε στις επιπτώσεις του για εργαζόμενους και κοινωνία, θέτοντας δήθεν όρους στους αγοραστές, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που απλώς διευκρινίζονται τα αυτονόητα.

Κοινό μέτωπο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ με ιδιαίτερη ένταση συμμετείχαν οι τοπικές κοινωνίες των άμεσα θιγόμενων ενεργειακών δήμων στη Δυτική Μακεδονία.

Κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια και πορείες διοργανώθηκαν στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο, στην Κοζάνη, στην Άρτα αλλά και στη Μεγαλόπολη, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, ενώ δεν έλειψαν και τα κλειστά καταστήματα και οι εκδηλώσεις παραγωγικών και κοινωνικών φορέων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων.

Εκπρόσωποι φορέων των τοπικών κοινωνιών βρέθηκαν ακόμα και στις πύλες των ΑΗΣ (σταθμών) και ορυχείων της ΔΕΗ στις επίμαχες περιοχές, ενισχύοντας με την παρουσία τους, ουσιαστικά και συμβολικά, την απεργία των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο στην Αθήνα την πρώτη ημέρα της απεργίας.

Η απεργία

Με την έναρξη της πρώτης 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ, βγήκαν άμεσα εκτός λειτουργίας 13 μονάδες, καθώς ο σχεδιασμός ήταν να τεθούν εκτός το συντομότερο περισσότερες μονάδες, προκειμένου να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς τη συγκυβέρνηση.

Ο προσανατολισμός των συνδικαλιστών ήταν να μην προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί εισόδων και παρεμπόδιση διελεύσεων στα εργοστάσια.

Έτσι, αν και παρέμειναν εκτός λειτουργίας και τις δύο ημέρες οι 13 μονάδες που εξ αρχής "έσβησαν", περιορισμένες ήταν οι διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ συντηρούνταν η "προπαγάνδα" για δήθεν γενικό μπλακ άουτ και "αιχμαλωσία" των καταναλωτών.

Ο προγραμματισμός των διακοπών από τον Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) δεν επαληθεύτηκε στο σύνολό του, καθώς εν τέλει έγιναν κάποιες διακοπές μόνο τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Πέμπτης σε διάφορες περιοχές της χώρας και την Παρασκευή μόνο για ένα δίωρο το βράδυ σε περιοχές της Κρήτης.

Άνευ ουσίας οι "βελτιώσεις" του ΥΠΕΚΑ

Χωρίς επί της ουσίας αλλαγές, καθώς παραμένουν ο βασικός κορμός του "μείγματος" των μονάδων που θα παραχωρηθούν για το στήσιμο της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" που θα εκποιηθεί και ο γενικός σχεδιασμός, κατατέθηκε στη Βουλή συμπλήρωμα ρυθμίσεων στο επίμαχο νομοσχέδιο, από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη. Ο ίδιος διαβεβαίωνε για τα οφέλη εργαζομένων και κοινωνίας από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για προσθήκες, διευκρινίσεις και ερμηνείες των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως διατήρηση υποχρεώσεων της ΔΕΗ από τη νέα εταιρεία έναντι εργαζομένων, νερών, τοπικών κοινωνιών καθώς και σχετικά με το πελατολόγιο, το τίμημα κ.λπ.

Πάντως, όπως έλεγαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, δεν υπάρχει καμία βελτίωση, ενώ σημείωναν ότι η απόλυση μετά την πενταετία είναι "ρήτρα θανάτου" για το προσωπικό και ανέφεραν ότι καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται και δεν δεσμεύεται για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τις κοινωνικές παροχές, την εντοπιότητα κ.λπ.

Στις προσθήκες του υπουργείου περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις για αυτονόητα, εμπαίζοντας την κοινή γνώμη, όπως ότι το τίμημα για τη νέα εταιρεία δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου -εκτός κι αν ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση για ξεπούλημα μπιρ παρά- και μάλιστα άρχισαν οι κοστολογήσεις στα 1,6-1,7 δισ., ή ότι πριν από τη σύμβαση μεταβίβασης θα γίνει ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0