Live τώρα    
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών / Αναμένεται η έγκριση της τρόικας για να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αμυντικές βιομηχανίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών / Αναμένεται η έγκριση της τρόικας για να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αμυντικές βιομηχανίες

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Στην αναμονή άφησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη για το αίτημα να προσμετρηθούν στις συμφωνημένες 4.000 απολύσεις ώς το τέλος του έτους οι αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι συμβασιούχοι που μένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές.

Οι δύο αυτές κατηγορίες κρίνονται κρίσιμες για το ΥΔΜΗΔ προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, με δεδομένο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ότι οι λεγόμενοι "επίορκοι" δεν θα ξεπερνούν τους 320, ενώ από τις 2.700 απολύσεις στην ΕΡΤ υπολογίζεται ότι θα περιληφθούν γύρω στις 2.000 μετά την αφαίρεση του μόνιμου προσωπικού που θα προσληφθεί στον νέο φορέα. Ακόμη και αν οι δανειστές δεχτούν εν τέλει, όπως φέρονται, να προσμετρήσουν στις απολύσεις και περί τους 500 υπαλλήλους που έχουν φύγει οικειοθελώς από το Δημόσιο για λόγους υγείας, εν τούτοις παραμένει ένας σημαντικός αριθμός απολύσεων που πρέπει να αντληθεί. Σε περίπτωση, δηλαδή, που δεν προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις αμυντικές βιομηχανίες, οι αποφάσεις για το οποίες θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο, ή δεν αναγνωριστούν οι αποχωρήσεις των συμβασιούχων εφόσον τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον ξαφνικό θάνατο Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου για να συμπληρωθεί ο αριθμός.

Εξάλλου, όπως έχει παραδεχτεί η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ, στο στόχαστρο έχουν τεθεί ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με το λουκέτο ή τη συρρίκνωση, στον δρόμο για την επίτευξη των 15.000 απολύσεων ώς το τέλος του 2014.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσε το προσχέδιο με τις δεξαμενές του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις κύριες δεξαμενές για τις 12.500 του Δεκεμβρίου είναι οι τομείς της υγείας, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, για τους δήμους ο σχεδιασμός προβλέπει την ενδοδημοτική κινητικότητα, τη μετακίνηση δηλαδή υπαλλήλων από δήμους με "πλεονάζον προσωπικό" σε άλλους ανά την επικράτεια, που εμφανίζουν ελλείψεις. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εθελοντική κινητικότητα, με την προϋπόθεση όμως ο δήμος υποδοχής να διαθέτει τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους.

Στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, στο στόχαστρο έχει τεθεί ο ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο σχεδιάζεται η μετατροπή του από φορέα παροχής υπηρεσιών σε αγοραστή υπηρεσιών, με συνέπεια να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι ενδέχεται να μετακινηθούν, π.χ. προς το ΕΣΥ.

Στο αίτημα, τέλος, του κ. Μητσοτάκη για δίμηνη ή τριμηνη παράταση της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσαν επίσης απάντηση, κάτι που ίσως πράξουν κατά τη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα. Στελέχη, πάντως, της δημόσιας διοίκησης τόνιζαν ότι η παράταση μπορεί να δοθεί και "ατύπως", όπως συνέβη με τους πρώτους 12.500, το ζήτημα των οποίων έκλεισε χθες, παρά την προθεσμία που είχε δοθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0