Σε αναβρασμό βρίσκονται οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά την αποστολή νέου ιδιωτικού συμφωνητικού διαμονής, το οποίο καλούνται να υπογράψουν. Οι φοιτητές κάνουν λόγο για ένα καθεστώς που επιβάλλεται υπό την απειλή απομάκρυνσης από τις εστίες, μέσω ενός ιδιαίτερα αυστηρού και δεσμευτικού πλαισίου, το οποίο συνδέει την παραμονή τους με την πλήρη αποδοχή των όρων του.
Το συμφωνητικό εστάλη στις 8 Απριλίου και προβλέπει προθεσμία υπογραφής έως τις 27 Απριλίου 2026. Οι εστιακοί φοιτητές-τριες υποστηρίζουν ότι η μη αποδοχή του συνεπάγεται απώλεια της θέσης τους και περιγράφουν την κατάσταση με τη φράση «υπογραφή ή έξωση», κάνοντας λόγο για ασφυκτικές πιέσεις εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Το νέο πλαίσιο καθορίζει αυστηρούς όρους για τη διαμονή στις εστίες. Σύμφωνα με αυτό, το δωμάτιο παραχωρείται αποκλειστικά για κατοικία και μελέτη, ενώ απαγορεύεται η διαμονή ή διανυκτέρευση συγγενών και φίλων. Οι επισκέψεις επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου. Παράλληλα, απαγορεύεται πλήρως η φιλοξενία κατοικίδιων- ακόμη και ζώων συνοδείας-, καθώς και το κάπνισμα και το άτμισμα εντός των χώρων. Το συμφωνητικό προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ελέγχου των δωματίων από τη διοίκηση για την τήρηση των όρων, ενώ οι φοιτητές-τριες καλούνται να αποδεχτούν όχι μόνο τον ισχύοντα κανονισμό αλλά και κάθε μελλοντική του τροποποίηση, χωρίς συγκεκριμένα όρια ή προϋποθέσεις.
Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «εκβιαστικό μηχανισμό» και για ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και τον προσωπικό χώρο των ενοίκων. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι φοιτητές-τριες καλούνται να αποδεχτούν εκ των προτέρων μελλοντικές αλλαγές χωρίς σαφές πλαίσιο, ενώ υποστηρίζει ότι το νέο καθεστώς επεκτείνεται πέρα από τη λειτουργία των εστιών.
Παράλληλα, περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης ως προβληματικές, κάνοντας λόγο για υποδομές που υπολειτουργούν, ελλείψεις σε βασικούς χώρους, ζητήματα καθαριότητας και ασυντήρητα δωμάτια. Οι φοιτητές αμφισβητούν και τον όρο του συμφωνητικού ότι τα δωμάτια παραδίδονται σε άριστη κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι στην πράξη αντιμετωπίζουν καθημερινά φθορές και ελλείψεις.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις εστίες είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τους φοιτητές να κάνουν λόγο για αυξημένη πίεση και αβεβαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο πλαίσιο και ζητώντας την απόσυρσή του, καθώς και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τις συνθήκες διαβίωσης στις εστίες.
Από την πλευρά της διοίκησης του ΑΠΘ υπογραμμίζεται ότι η επικαιροποίηση του κανονισμού εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο. Επίσης υποστηρίζεται πως ο νέος κανονισμός ευθυγραμμίζεται με το θεσμικό πλαίσιο και αντίστοιχες πρακτικές άλλων πανεπιστημίων και συνδέεται με σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εστιών.
Κλείνοντας η εξέλιξη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στεγαστικής πίεσης στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια των σπιτιών να έχουν εκτοξευτεί και τις διαθέσιμες θέσεις στις φοιτητικές εστίες να παραμένουν περιορισμένες σε σχέση με τη ζήτηση. Για πολλούς φοιτητές-τριες, η πρόσβαση σε δωμάτιο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των σπουδών τους, γεγονός που καθιστά τις αλλαγές στους όρους παραμονής ιδιαίτερα κρίσιμες.