Live τώρα    
Κακοκαιρία / «Σαρώνει» τη χώρα - Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία / «Σαρώνει» τη χώρα - Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές (βίντεο)

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ/INTIME NEWS)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.  Σε Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με πορτοκαλί προειδοποίηση υποβαθμίζεται το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες με κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ καθώς επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (2/2).

β. Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια τμήματά της) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (2/2).

γ. Στη νότια Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες πρόσκαιρα έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (2/2).

δ. Στην Αττική έως αργά τη νύχτα σήμερα Κυριακή.

Β. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (2/2).

Προβλήματα στην Αττική

Στην Αττική νωρίτερα, υπερχείλισε και το ρέμα Βαλανάρη στα Σπάτα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει στον αποκλεισμό της διέλευσης των οχημάτων για λόγους ασφαλείας.

 

Οδοφράγματα μετά την τραγωδία στη Γλυφάδα

Οδοφράγματα και τσιμεντένια μπλοκ τοποθετήθηκαν στην Άνω Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, μετά από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή πριν από έντεκα ημέρες, αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές και μία νεκρή.

Οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, προκειμένου να αποφευχθεί νέα τραγωδία, όπως εκείνη της 21ης Ιανουαρίου, όταν ο δρόμος μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτο χείμαρρο λάσπης και φερτών υλικών. Στα σημεία που κρίνονται επικίνδυνα, έχουν τοποθετηθεί πλαστικά οδοφράγματα και τσιμεντένια εμπόδια, με στόχο την εκτροπή της ροής και τον περιορισμό της ορμής του νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να θωρακίσουν τα σπίτια τους, στήνοντας αυτοσχέδια αναχώματα έξω από τις αυλές και τις εισόδους, ενόψει πιθανής νέας ισχυρής βροχόπτωσης.

Ιδιαίτερα έντονη παραμένει η ανησυχία στην οδό Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή της Τερψιθέας, όπου στις 21 Ιανουαρίου ορμητικός χείμαρρος κάλυψε τα πάντα.

 

Σε κόκκινο συναγερμό η Θεσσαλία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες τα παράλια της Λάρισας και περιοχές του Δήμου Αγιάς, με έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Μεγάλες ποσότητες νερού προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα σε παράκτιες και ημιορεινές περιοχές, με την κατάσταση στον Αγιόκαμπο να επιδεινώνεται αισθητά. Μεγάλοι όγκοι νερού πλημμύρισαν κατοικίες καθώς και καταστήματα στην περιοχή με τα νερά να εισέρχονται σε ισόγειους χώρους και αυλές.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ/INTIME NEWS)

Οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ενώ σε αρκετά σημεία η θάλασσα βγήκε στον δρόμο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Ο παραλιακός οδικός άξονας έχει διακοπεί κατά τόπους, κυρίως στα σημεία όπου εκβάλουν ρέματα, καθιστώντας τη διέλευση των οχημάτων ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Παράλληλα με τη βροχόπτωση πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών.

Επί ποδός συνεχίζουν να βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αγιάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αναφορές υπάρχουν και για πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία του δήμου Αγιάς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί τραυματισμοί.

 

Ελεγχόμενη η κατάσταση μετά τις έντονες βροχοπτώσεις

Προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους που συνδέουν ποιμνιοστάσια της περιοχής στη Δημοτική Ενότητα Χασίων στον Δήμο Μετεώρων δημιούργησαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και σε οικισμούς, όπως στο Γερακάρι, τους Αγίους Θεόδωρους και τη Θεόπετρα, από υπερχείλιση ποταμών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν.

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον Δήμο Τρικκαίων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις και το «φούσκωμα» των ποταμών, καθώς τα όποια μικροπροβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, καθώς οι παρεμβάσεις των αρμόδιων Αρχών ήταν άμεσες.

Η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνολικά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε ολόκληρο τον νομό, ενώ ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκεται σε επιφυλακή και παρεμβαίνει όπου υπάρχει ανάγκη.

Αλυσίδες και διακοπή κυκλοφορίας στην Κ.Μακεδονία 

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της χιονόπτωσης, ενώ η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά σε άλλα, λόγω συγκέντρωσης υδάτων στους δρόμους από την έντονη βροχόπτωση. Παράλληλα, από το μεσημέρι κι έπειτα, χιόνι έπεσε -πέραν του Χορτιάτη- και σε συνοικίες της πόλης της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να το «στρώσει» ή να σημειωθούν προβλήματα.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, επιβάτες αυτοκινήτων, που βρίσκονταν στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, κάλεσαν το 112, καθώς λόγω της έντονης χιονόπτωσης δεν μπορούσαν να κατέβουν από το βουνό. Στο σημείο έσπευσαν εκχιονιστικό μηχάνημα, όχημα-«αλατιέρα» και η Πυροσβεστική, που βοήθησαν στην ομαλή κάθοδο των οχημάτων. Μάλιστα, το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά έκλεισε περίπου μια ώρα νωρίτερα, στις 14.00, ενώ νωρίτερα σταμάτησε για σήμερα τη λειτουργία του και το σαλέ. Με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γύρω στις 16.00, ο ΕΟΣ Σερρών καλούσε τους εκδρομείς να αποφεύγουν την άνοδο στο βουνό, ειδικά αν δεν μπορούσαν να βάλουν αλυσίδες στο όχημά τους.

Επιπλέον, μέχρι τις 13:00 στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 52 περιπτώσεις κοπής δέντρων, 32 περιπτώσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων και σε τέσσερις για αντλήσεις υδάτων. Τα περισσότερα αυτά από τα περιστατικά αφορούσαν σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην οδό Δανιόλου, στην περιοχή Χαριλάου, στέγαστρο από το εγκαταλειμμένο συγκρότημα «Αλυσίδα» έπεσε επάνω σε κολώνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα στην περιοχή και να κλείσει ο δρόμος μέχρι τα συνεργεία να απομακρύνουν το στέγαστρο και να αποκαταστήσουν την βλάβη.

Επίσης, γύρω στις 9 το βράδυ ο απεγκλωβισμός δεκάδων επισκεπτών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στη Δράμα,  οι οποίοι χρειάστηκε να παραμείνουν επί ώρες στο καταφύγιο και το σαλέ, εν μέσω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που άγγιζαν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν επτά-οκτώ αυτοκίνητα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και χειμερινά λάστιχα «κόλλησαν» στην κάθοδο προς τη Δράμα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τον δρόμο και περίπου 40 οχήματα να μη μπορούν να περάσουν από το σημείο, ώστε να αναχωρήσουν από το χιονοδρομικό κέντρο. Τη διαδικασία του απεγκλωβισμού δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς «δύο λεπτά αφότου το εκχιονιστικό καθάριζε τον δρόμο, ο αέρας τον σκέπαζε εκ νέου με χιόνι», όπως επισήμανε ο κ.Πατακάκης, σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χιονοδρομικό, «οι επισκέπτες ήταν ασφαλείς σε ζεστό περιβάλλον και με ζεστά ροφήματα».

Στο μεταξύ, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συγκέντρωσης υδάτων στους δρόμους, έχει προσωρινά διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας:

- Στην Ημαθία, στο 13,1 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Βέροιας-Δασκίου, σε ιρλανδική διάβαση στη δημοτική οδό μεταξύ Βέροιας-Λαζοχωρίου και σε ιρλανδική διάβαση στη δημοτική οδό μεταξύ Μακροχωρίου-Ταγαροχωρίου.

- Στο Κιλκίς, από το 43ο έως το 50ό χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω των οικισμών Άσπρου και Αξιοχωρίου.

- Στην Πιερία, σε ιρλανδική διάβαση εντός του Πλαταμώνα (ρέμα Δριμπίνα) και σε ιρλανδική διάβαση εντός της Λεπτοκαρυάς (ρέμα Καντίρ).

- Στη Χαλκιδική, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μ. Παναγιάς-Γοματίου, λίγο μετά το 1ο χιλιόμετρο της αγροτικής οδού Γοματίου-Δεβελικίου, στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών-Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου και σε ιρλανδική διάβαση σε δημοτική οδό της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδος. Επίσης, στο 1ο χλμ Ορμύλιας-Βραστάμων, στο 2ο χλμ Μεταμόρφωσης- Μεταγγιτσίου και στις ιρλανδικές διαβάσεις στον οικισμό Αγίων Αναργύρων, στο ρέμα «Κάρβουνο» στη δημοτική οδό Γεωπονικών- Σωζόπολης και στο ρέμα Λακκώματος, στο 1ο χιλιόμετρο Λακκώματος-Αγίου Παύλου.

Την ίδια ώρα, απαραίτητες ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, οι αντιολισθητικές αλυσίδες για οχήματα που κινούνταν σε εξής σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας:

- Στην Ημαθία, από το 91ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου, στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και στη δημοτική οδό Νάουσας-3/5 Πηγαδίων από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο 3/5 Πηγαδίων.

- Στην Πέλλα, στη Δημοτική Ενότητα Άρνισσας από το 8ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο «ΒΟΡΑΣ» και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς από το 15ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο «ΒΟΡΑΣ».

-Στον δρόμο προς χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά

-Στη Χαλκιδική, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στο 70ό έως 85ο χιλιόμετρο, μέσω Ταξιάρχη.

-Από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχωρίου-Βαρβάρας και Νεοχωρίου- Ολυμπιάδας._

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0