Η Λουιζιάνα προχώρησε ακόμα ένα βήμα και ποινικοποιεί τα χάπια για τις αμβλώσεις χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες ουσίες τη μιφεπριστόνη και τη μισοπροστόλη. Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι, η κατοχή φαρμάκων που προκαλούν άμβλωση θα επιφέρει μεγάλα πρόστιμα και έως 10 χρόνια φυλάκιση. Η Λουιζιάνα έχει ήδη ένα από τα πιο αυστηρά νομοθετικά πλαίσια κατά των αμβλώσεων απαγορεύοντας πλήρως την άμβλωση, χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία.
Ομως η απαγόρευση των αμβλώσεων, αντί να μειώσει τις αμβλώσεις, τις έχει αυξήσει. Στοιχεία από το Ινστιτούτο Guttmacher δείχνουν ότι μεταξύ 2020 και 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αμβλώσεις αυξήθηκαν κατά 11% (Moira Donegan, The Guardian).
Πριν την απόφαση Roe v. Wade, οι παράνομες αμβλώσεις είχαν προκαλέσει κρίση στη δημόσια υγεία, καθώς πολλές γυναίκες υποβάλλονταν σε παράνομες αμβλώσεις με συχνά ακατάλληλες μεθόδους, με αποτέλεσμα συχνά να απειλείται η ζωή τους. Σήμερα που η τεχνολογία και η επικοινωνία έχουν προχωρήσει, οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν άμβλωση με ασφάλεια ακόμα και από το σπίτι τους. Το νομοσχέδιο στοχοποιεί συγκεκριμένα τις φεμινίστριες, τους γιατρούς και τα δίκτυα αλληλοβοήθειας που διένεμαν χάπια και υπερασπίζονταν το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση και την αυτονομία του σώματός τους.
Η ποινικοποίηση στα χάπια της άμβλωσης «αποτελεί μέρος ενός διευρυνόμενου ορίζοντα επεμβατικών, σαδιστικών και επαχθών κρατικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στο ακατόρθωτο: να εμποδίσουν τις γυναίκες να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη ζωή τους».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες
Η αδυναμία της κυβέρνησης να κατοχυρώσει νομικά τον όρο «γυναικοκτονία» αποδεικνύει ότι τα μισόλογα δεν αρκούν για ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων. Ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προτάσεις έχει και, όπως έχει αποδείξει, τις κάνει πράξεις. Επί διακυβέρνησής του, άλλωστε, η χώρα μας επικύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Grevio.

Tην περασμένη Κυριακή 2/6, στον Πολυχώρο Σπούτνικ στο Μεταξουργείο συζητήθηκαν τόσο τα βήματα που έγιναν όσο και αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλητές/τριες τη Λυδία Βενέρη, υπ. διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου και υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τον Δημήτρη Ζιούβα, επίκουρο καθηγητή Ποινικού Δικαίου, δικηγόρο και μέλος του Think Tank Δικαιωμάτων, τη Μυρτώ Κοροβέση, δικηγόρο και υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και την Ιφιγένεια Μουμτζή, ερευνήτρια και υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στον ίδιο χώρο, επίσης, πραγματοποιήθηκε και η διαδραστική έκθεση του @iamnotadoll_project, η οποία έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 35 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Η Γιούσρα Μαρντίνι μαζί με την αδερφή της έσωσαν από πνιγμό 18 μετανάστες στη Λέσβο. Η ιστορία των δύο κοριτσιών καταγράφεται στην ταινία «The swimmers», ενώ η επιστροφή της Γιούσρα στα ημιτελικά των 100 μ. πεταλούδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο έγινε και βιβλίο.

Η Γιούσρα Μαρντίνι, το 2017, έγινε η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Έκτοτε μιλά σε συνέδρια ανά τον κόσμο για το προσφυγικό. Η δράση της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για 16χρονη μαθήτρια Λυκείου. Η αφίσα που δημιούργησε βραβεύτηκε στον Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα».
Η επικοινωνία των αριθμών... Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, έχει αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με το 2023 (ΣΚΑΪ). Πόσο βολικό είναι να καλύπτονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του πίσω από μια αριθμητική αποτύπωση της ενδοοικογενειακής βίας. Και να κάθονται αναπαυτικά στον ευρύχωρο καναπέ της περιγραφής του φαινομένου χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις. Φυσικά και είναι απαραίτητη η αποτύπωση των στοιχείων, αλλά από μια κυβέρνηση περιμένεις μέτρα αντί οι «χίλιες συλλήψεις» να φιλοτεχνούν την «εικόνα» του υπουργού...

Πριν από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν η Λότε Ράινιγκερ. Η πρωτοπόρος κινηματογραφίστρια ανακάλυψε την κάμερα πολλαπλών επιπέδων και ήταν η δημιουργός της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων, «Οι περιπέτειες του Πρίγκηπα Αχμέντ», το 1926. Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1899.
