Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.5°C35.1°C
1 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.0°C34.9°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.0°C33.7°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
27.1°C35.5°C
1 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
38 °C
33.5°C37.9°C
3 BF 17%
Δηλητηρίαση μαθητών – Λαμία / «Πώς επιλέγονται οι εταιρείες που διανέμουν σχολικά γεύματα;» - Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλητηρίαση μαθητών – Λαμία / «Πώς επιλέγονται οι εταιρείες που διανέμουν σχολικά γεύματα;» - Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Λαμία σχολικά γεύματα
(Screenshot)

Aπαντήσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες και παραλείψεις στην υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα μολυσμένα με σταφυλόκοκκο, ζητούν στη Βουλή με ερώτησή τους 19 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Επικρατείας και Αναπλ. Τομεάρχη Δικαιοσύνης Έλενας Ακρίτα.

Στην ερώτηση, για μία υπόθεση που πήρε ακόμα πιο περίεργη τροπή μετά από τη φωτιά της περασμένης Κυριακής που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υπογραμμίζεται πως οι εν λόγω συσκευασμένες μερίδες φαγητού μοιράζονταν από ιδιωτική εταιρεία catering, στα πλαίσια της υλοποίησης του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», το οποίο συντονίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, πολλούς μήνες πριν από τη μαζική δηλητηρίαση των μαθητών, υπήρξαν συγκεκριμένες και έγγραφες καταγγελίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, που έκαναν λόγο για ακατάλληλα γεύματα.

Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Παιδείας να δημοσιοποιήσουν τις προδιαγραφές επιλογής των ανάδοχων εταιρειών, καθώς και τη συχνότητα με την οποία διενεργούνται μέσα στη σχολική χρονιά έλεγχοι των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους 21 ανάδοχους σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση παιδιών από σχολικά γεύματα στη Λαμία και την περίεργη πυρκαγιά στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής τους. Την περασμένη εβδομάδα 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει με πρωτοβουλία του Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Εργασίας για το γεγονός της πλημμελούς άσκησης των αρμοδιοτήτων τους πάνω στο ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης της ασφαλούς διανομής των σχολικών γευμάτων προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λαμίας.

Ολόκληρη η ερώτηση των 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
•    Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας
•    Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σχολείων της Λαμίας μετά από κατανάλωση συσκευασμένου σχολικού γεύματος

Θύματα τροφικής δηλητηρίασης έπεσαν δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Λαμίας την προηγούμενη Πέμπτη 16 Μαΐου, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Περισσότερα από 60 παιδιά, μετά την κατανάλωση του συσκευασμένου σχολικού γεύματος, άρχισαν να αρρωσταίνουν, εμφανίζοντας συμπτώματα, όπως διάρροια και εμετό, ενώ ορισμένα από αυτά οδηγήθηκαν λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μαρτυρία μάλιστα μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου της περιοχής, «Μιλάμε για αριθμό παιδιών που παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης, αλλά πραγματικά δε γνωρίζουμε πόσοι μπορεί να έχουν ασθενήσει. Τα περισσότερα σχολικά γεύματα δεν καταναλώνονται από μαθητές. Οι γονείς τα μοιράζουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό ή στα συσσίτια. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε διαπιστώσει πως κάποιες φορές τα γεύματα μύριζαν περίεργα, δεν είχαν καλή όψη και το είχαμε συζητήσει σαν σύλλογος αλλά και οι γονείς μεταξύ μας».

Επειδή:

- Οι εν λόγω συσκευασμένες μερίδες φαγητού μοιράζονται από ιδιωτική εταιρεία catering, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα”, το οποίο καταρτίζεται, συντονίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.

- Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος ως εντολοδόχος του Υπουργείου έχει αναλάβει την υλοποίηση του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας”.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί

1.    Ποιες είναι οι προδιαγραφές επιλογής των ανάδοχων εταιρειών μιας τόσο σοβαρής ευθύνης όπως η διανομή συσκευασμένων γευμάτων στα σχολεία; 
2.    Με ποιες διαδικασίες και με ποια συχνότητα μέσα στη σχολική χρονιά διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς έλεγχοι της ποιότητας παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των σχολικών γευμάτων από τους 21 ανάδοχους σε όλη τη χώρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλης

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL