Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.2°C17.6°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.6°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.4°C
0 BF 93%
Αττικό Νοσοκομείο / Έκαναν «πελάτες» στα απογευματινά χειρουργεία ογκολογικούς ασθενείς εκτός λίστας 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αττικό Νοσοκομείο / Έκαναν «πελάτες» στα απογευματινά χειρουργεία ογκολογικούς ασθενείς εκτός λίστας 

Το νοσοκομείο Αττικόν
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» προχώρησε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Αναγέννηση». Δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι διευθυντές της Γ’ και της Δ’ Χειρουργικής, χειρούργησαν δύο ασθενείς εκτός λίστας και μάλιστα ογκολογικούς, καταρρίπτοντας επί της ουσίας το αφήγημα του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα τηρείται αυστηρά η λίστα αναμονής.

«Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι “συνάδελφοι” αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα» τονίζει το σωματείο των εργαζομένων. 

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, «οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επί πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα - φαιδρά κατά τα άλλα - επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής».

«Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. “Πελάτης” πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελλάκι, “προηγείται όποιος πληρώνει”, ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;» τονίζει.

Ολόκληρη η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο «Αττικόν»

«Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ καταγγέλλει την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ΄και Δ΄χειρουργικής).

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι "συνάδελφοι" αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. 

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επι πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Β) Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελλάκι, "προηγείται όποιος πληρώνει", ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άλλοι πρόθυμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτό αλήθεια είναι το ήθος που διδάσκουν στους φοιτητές και τους νέους γιατρούς;

Η διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν και αυτά.

Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.  

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού!

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΑ για τα απογευματινά – επί πληρωμή- χειρουργεία δεν θα περάσει, δεν θα μακροημερεύσει παρά τη σπουδή ελάχιστων ημέτερων. Όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL