Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.6°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C23.0°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.0°C23.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C27.1°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 77%
Μηνιγγίτιδα - ΕΟΔΥ / Νέο κρούσμα σε μαθητή στην Καλαμάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνιγγίτιδα - ΕΟΔΥ / Νέο κρούσμα σε μαθητή στην Καλαμάτα

Νοσοκομείο Καλαμάτας
nosokomeiokalamatas.gr

Το κρούσμα μηνιγγίτιδας επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις και κατόπιν υπήρξε ενημέρωση των αρχών Διεύθυνση του Σχολείου,  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμος Καλαμάτας, Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και  υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά δε δημοσιοποιήθηκε για να μην υπάρξει πανικός.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπήρχε επιτήρηση των επαφών του μαθητή και του σχολείου και δεν παρουσιάστηκε κάποιο άλλο περιστατικό. Οι αρμόδιοι φορείς είναι καθησυχαστικοί, καθώς πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο με την προβλεπόμενη αγωγή και είναι υπό παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε διάγνωση οκτώ κρουσμάτων στην Πάτρα και πέντε στη Λάρισα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε δεκατέσσερα.

Το πρωί της Πέμπτης μετέβη στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, έπειτα από ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας ομάδας, σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου. Επρόκειτο να εμβολιαστούν, έπειτα από ιχνηλάτηση, 20 επαφές των τριών φοιτητών που νόσησαν.

Σύμφωνα με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αφού οι υγειονομικές αρχές έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές».

Πώς μεταδίδεται

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Να σημειωθεί ότι τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και εξάνθημα και ειδικά τα νεαρά άτομα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό.

Ο τρόπος μετάδοσης ποικίλλει ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα. Οι εντεροϊοί μεταδίδονται με την επαφή χεριών στόματος αλλά και με την αναπνευστική οδό και μέσω των κοπράνων.

Οι αδενοϊοί και ο ιός της παρωτίτιδας μεταδίδονται μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι αρμποϊοί μεταδίδονται μέσω των αρθροπόδων και προκαλούν συνήθως εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα μηνιγγίτιδα.

Ο ιός της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας μεταδίδεται από τις εκκρίσεις των τρωκτικών και μέσω επαφής με μολυσμένη σκόνη. Στη νεογνική ηλικία ο ιός του απλού έρπητα μεταδίδεται κυρίως κατά τον τοκετό ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μετά τον τοκετό και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος όταν η μητέρα νοσεί κοντά στον τοκετό και όταν πρόκειται για πρωτολοίμωξη και όχι υποτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL