Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.1°C24.4°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.6°C22.1°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.1°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 33%
Θεσσαλία / Στο τραπέζι ξανά άρδευση από τον Αχελώο και κεντρική διαχείριση νερού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλία / Στο τραπέζι ξανά άρδευση από τον Αχελώο και κεντρική διαχείριση νερού

ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε «κλειστή, τεχνική συνάντηση» παρουσίασε η ολλανδική εταιρεία το πακέτο προτάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, που ωστόσο με βάση τα όσα περιέγραψε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Μιλτιάδης Γκουζούρης, αφορά ταυτόχρονα την διαχείριση των υδάτων, την ρύθμιση των καλλιεργειών, ακόμη και την τύχη που θα έχουν τεράστιοι υδάτινοι εθνικοί πόροι σε άλλες περιοχές της χώρας, με κυριότερο τον ποταμό Αχελώο.

Όπως είπε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Γκουζούρης «αν κάποιος θέλει να προστατεύσει μια περιοχή ή να αποφύγει μία καταστροφή με τον υδροφόρο ορίζοντα, θα πρέπει το νερό να έρθει από κάπου. Δεν υπάρχει "διά μαγείας" για να το φέρουμε. Έχουμε καταλάβει ότι εδώ είναι "καυτό" το θέμα της χρήσης νερού από τον Αχελώο. Αν θέλεις πραγματικά να σώσεις την περιοχή από την ερημοποίηση, μία λύση είναι να φέρεις νερά από τον Αχελώο. Άλλες λύσεις είναι να κάνεις εργοστάσια αφαλάτωσης ... Η ερώτηση είναι: θέλουμε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα και σκέψεις που είναι ενάντια στη λογική του να φέρουμε νερά από κάπου; Ή θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο η Θεσσαλία να ερημοποιηθεί;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες αναφορές σε σενάρια ερημοποίησης της Θεσσαλίας. «Ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ, οι γεωτρήσεις παλιά έβρισκαν νερό στα 30 μέτρα, τώρα κάποιος πρέπει να φτάσει στα 300 μ. ... υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της "προσφοράς" νερού από βροχή και ποτάμια και της "ζήτησης" από καλλιέργειες, π.χ. το βαμβάκι απαιτεί πάρα πολύ νερό ... λείπει η κεντρική διαχείριση του νερού, είναι σκορπισμένο σε πολλούς φορείς και ο καθένας έχει δικό του σχέδιο, χωρίς συνοχή και γνώση του τι επιπτώσεις έχει η κάθε κίνηση. Αν η μία περιοχή τραβάει νερό με γεωτρήσεις και η άλλη φτιάχνει φράγμα για να κρατήσει τον Πηνειο, αν κάποιος πει "ας ποτίσω λίγο παραπάνω" κάποιος που είναι παρακάτω στον ποταμό δεν βρίσκει νερό για να ποτίσει».

Εξάλλου, απέρριψε την επιλογή δημιουργίας νέας σήραγγας αποστράγγισης για την λίμνη Κάρλα. «Το ζητούμενο δεν είναι στο σπίτι μου να έχω τρύπα για να φεύγουν τα νερά όταν πλημμυρίζει, αλλά να μην πλημμυρίζει», όπως είπε.

Προανήγγειλε παράλληλα περαιτέρω έργα «ορεινής υδρονομίας, που είναι σχετικά γρήγορα να γίνουν ... στο βουνό επάνω να συγκρατήσουμε όσο γίνεται τους όγκους υδάτων, φτιάχνουμε μικρά φράγματα, ταμιευτήρες, με σκοπό το νερό αν έρθει σε τέτοιες ποσότητες, να μην φύγει μαζικά και διοχετευτεί στη λεκάνη απορροής».

«Οι προτάσεις περιέχουν φυσικά και φράγματα», ανέφερε επίσης ο κ. Γκουζούρης. «Κάποια πράγματα δεν γίνεται να διορθωθούν διαφορετικά. Έχουμε έναν συνδυασμό από gray infrastructure, τσιμεντένια πράγματα, από πράσινες λύσεις που έχουν να κάνουν με την φυσική ροή των πραγμάτων, καθώς και υβριδικές παρεμβάσεις που συνδυάζουν και τα δύο, π.χ. στην ορεινή υδρονομία, με υλικά φιλικά στο περιβάλλον και στο μάτι».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL