Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας και ψυχίατρος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις από την επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου, Πολύμνια Γαλανού.
Ο υφυπουργός Υγείας εμφανίστηκε στο Open για να διαφημίσει τα απογευματινά χειρουργεία τη στιγμή που δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες για να λειτουργήσουν τα πρωινά χειρουργεία που είναι δωρεάν, λέγοντας πως τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη
Η Πολύμνια Γαλανού επεσήμανε στον υφυπουργό Υγείας ότι «θα περίμενα ένα πιο μετριοπαθή λόγο από την πλευρά του υπουργείου, επιλέγουμε να μιλάμε για την Ευρώπη εκεί που μας συμφέρει να μιλάμε. Στην Ευρώπη δεν είναι κλειστά τα 2/3 των αιθουσών των χειρουργείων γιατί λείπουνε γιατροί» και το ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμέο καθώς «οφείλουμε ρεπό από 8 εφημερίες άδειες 2021, το 2022 και 2023. Το θέμα έχει κουράσει είναι θέμα προτεραιοτήτων και η Υγεία δεν είναι προτεραιότητα», επεσήμανε η επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου.
Για να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία χρειάζεται μια αλυσίδα, «πρέπει να υπάρχει στελέχωση πρέπει να υπάρχει χειρουργικό team για στελεχωθούν τα χειρουργεία» επεσήμανε στον υφυπουργό Υγείας, λέγοντάς του παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παταχθεί το φακελάκι αλλά να αυξηθεί.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε ότι αν και γίνονται προκηρύξεις θέσεων για αναισθησιολόγους οι θέσεις παραμένουν κενές γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον με την αναισθησιολόγο να του εξηγεί ότι με είκοσι χρόνια προϋπηρεσίας αμείβεται με 2.000 ευρώ ενώ στη Ρουμανία οι αναισθησιολόγοι πληρώνονται σε δημόσια νοσοκομεία με 7.000 ευρώ και στην Κύπρο με 12.000 ευρώ.
«Δεν θα γίνουμε Ρουμανία» της απάντησε ο υφυπουργός Υγείας υποτιμώντας τη χώρα με την Πολύμνια Γαλανού να του απαντά: «Εμείς θέλουμε να γίνουμε Ρουμανία».
Στη συνέχεια η αναισθησιολόγος του έκανε μια ερώτηση η οποία είχε άμεση σχέση και με την ειδικότητα του ψυχιάτρου του υφυπουργού:
«Ως ψυχίατρος γνωρίζεται την κατάσταση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στο ΕΣΥ; Οι οποίοι είμαστε μεγάλης ηλικίας. Γνωρίζετε εάν ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη για τα χειρουργεία;», τον ρώτησε η Πολύμνια Γαλανού με τον υφυπουργό Υγείας να απαντά:
-«Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείται»
-«Όσον αφορά στις ώρες που πρέπει να δουλεύουμε μέσα στην εβδομάδα», του απάντησε η αναισθησιολόγος
-«Εάν υπάρχει πρόβλημα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας των κανόνων ασφαλείας ή σύνθεσης ασφαλείας των νοσοκομείων πρέπει να το πείτε στο διοικητή του νοσοκομείου και αν δεν γίνεται αυτό να ελεγχθεί όλο το σύστημα», απάντησε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος με την αναισθησιολόγο να του απαντά:
-«Τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία κ. υπουργέ».
Το σχετικό απόσπασμα από το λεπτό 15:58 στο βίντεο που ακολουθεί.