Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.8°C20.2°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.7°C20.2°C
5 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C17.7°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C19.8°C
5 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 36%
Ιλαρά / Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιλαρά / Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας

Ιλαρά εμβόλιο
EPA/SASCHA STEINBACH

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η ιλαρά και στη χώρα μας με τον εντοπισμό 3 κρουσμάτων, στον απόηχο της επιδημικής έξαρσης της νόσου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών προκάλεσε ο εντοπισμός δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς στην Κρήτη και ενός ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μια άτυπη συνάντηση στον ΕΟΔΥ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην οποία θα συζητηθεί η σύσταση ομάδας εργασίας με ρόλο την οργάνωση παρεμβάσεων που θα προλάβουν ένα «κύμα» ιλαράς, όπως ήταν το τελευταίο του 2017-2018.

Κατά την ίδια πηγή και τα τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά, εντοπίζονται όχι σε παιδιά αλλά σε ενήλικες, και συγκεκριμένα σε ταξιδιώτες από τη Ρωσία και τη Ρουμανία, περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη εξάπλωση του ιού της ιλαράς.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι τα μειωμένα επίπεδα εμβολιασμού ευθύνονται για την αναζωπύρωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού που προκαλεί πυρετό, βήχα και σε σπάνιες περιπτώσεις πνευμονία, φλεγμονή του εγκεφάλου και θάνατο.

«Διαπιστώσαμε στην περιοχή όχι μόνο έναν πολλαπλασιασμό επί 30 των κρουσμάτων της ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους που οφείλονται στην ιλαρά. Είναι ανησυχητικό» είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα και πνευμονία, ακόμη και θάνατο. Ο ιός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που παράγονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και παραμένει στον αέρα ή στις επιφάνειες για αρκετές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL