Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
20.6°C26.5°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.5°C24.2°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
19.0°C22.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 64%
Αγρότες / Νέες αποφάσεις σήμερα για τις επόμενες κινήσεις - Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Νέες αποφάσεις σήμερα για τις επόμενες κινήσεις - Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Αγροτικές κινητοποιήσεις
(EUROKINISSI)

Νέο συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους.

Αγρότες από ορεινά χωριά της Θεσσαλίας, τον κάμπο αλλά και περιοχές των Γρεβενών της Πέλλας και της Καστοριάς έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, προκειμένου μα διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου τους και να ζητήσουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το thestival.gr, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αγρότες από τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας έριξαν φρούτα στην είσοδο της ΔΕΘ.

«Στέλνουμε σήμερα ένα δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ψύχουλα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Την Τρίτη έχουμε νέα σύσκεψη όλα τα συντονιστικά για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των μπλόκων» τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας.

Ο Κώστας Τζελας, Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν έχουμε να φάμε, στη ζωή μας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, θέλουμε να μείνουμε στη γη μας και να μην γίνουμε μετανάστες. Να βρει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο για να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας».

Στην Ελλάδα, η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα -περισσότερα από 1.000 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170), την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ). Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στα σημεία, εκτός αυτών που μετέβησαν στην Agrotica, καθώς φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους οδεύουν οι αγρότες, καθώς χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό» τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στον Πλατύκαμπο οι αγρότες έκαναν μία επαναδιατύπωση των αιτημάτων τους, ζητώντας να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των Θεσσαλών αγροτών αλλά να δοθεί και χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ. Παράλληλα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζουν επιστολή με τα αιτήματά τους, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κινητοποιούμενοι στη Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα τους, πραγματοποιώντας συνελεύσεις για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». 

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του στο  Thesstoday.gr,ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης «σταγόνα στον ωκεανό». 

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, ανέφερε  ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι' αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα (...) είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον» τόνισε ακόμα, ενώ στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Χατζηπαραδείσης ανέφερε ότι: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι δεν τους ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τον ίδιο να τονίζει ότι «τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν. Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL