Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.1°C23.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.5°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C24.3°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 53%
ΕΣΗΕΑ / Στη σκιά του κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ οι εκλογές των δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΗΕΑ / Στη σκιά του κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ οι εκλογές των δημοσιογράφων

Το κτίριο της ΕΣΗΕΑ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ενώ η δημοσιογραφία στη χώρα βρίσκεται σταθερά στον πάτο της Ευρώπης εδώ και τέσσερα χρόνια σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παρατηρητές, θύμα του ασφυκτικού ελέγχου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι δημοσιογράφοι καλούνται αυτή την εβδομάδα να εκλέξουν τα νέα όργανα για τον κλάδο τους. Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ (από Τρίτη 6 έως Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024) γίνονται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων: εν μέσω εκδίκασης των αγωγών SLAPP, επιθέσεων με κάθε τρόπο στους μη αρεστούς, επιλεκτική χρηματοδότηση και οικονομική ασφυξία και στη σκιά των παρακολουθήσεων. Η δημοσιογραφία του τύπου «με τέσσερα τοστ χορταίνει μια οικογένεια» είναι αυτή που ανακυκλώνεται συστηματικά από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ενώ αναζητούνται απαντήσεις για το έλλειμμα αξιοπιστίας και την κραυγαλέα μονομέρεια της δημοσιογραφίας, βασικό αίτημα για τον κλάδο αναδεικνύεται η διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς των δημοσιογράφων δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί γύρω στο 7%, αλλά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί περίπου 8%. Οι εργοδότες οχυρώνονται πίσω από τη μνημονιακή νομοθεσία, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος είναι η παράταξη της Αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ, η οποία έχει εκλέξει τρεις συμβούλους στο 11μελές Δ.Σ.: τον Σταύρο Καπάκο, γενικό γραμματέα, τη Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέα, και τη Μαρία Ψαρρά.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος:

* Διεκδικεί συγκροτημένα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς αμετροέπειες ή προσχηματικές κορώνες, με αυξήσεις 10%-15% και εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ.

* Διεκδικεί την προστασία των δημοσιογράφων απέναντι στις εκφοβιστικές αγωγές SLAPP με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Σύστασης, που προβλέπει την πρόωρη απόρριψη των αβάσιμων αγωγών και μηνύσεων.

* Παλεύει για να μην γίνει «η ΕΡΤ των εργολάβων», για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να μην καταλήξει η ΕΡΤ ιμάντας μετακύλισης του ανταποδοτικού τέλους στην ιδιωτική οπτικοακουστική αγορά.

* Στηρίζει τον ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό σπίτι όλων των δημοσιογράφων, και υπερασπίζεται το 2% που εποφθαλμιούν εργοδότες και κυβερνητικοί παράγοντες.

* Πρωτοστατεί στον δίκαιο αγώνα των δημοσιογράφων να λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο για την ιδιωτική χρήση και την ψηφιακή αναπαραγωγή της δουλειάς τους μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Ξενοφών».

* Βρίσκεται σε εγρήγορση για κάθε ρύθμιση εθνική ή διεθνή σχετική με εφαρμογές συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και διεκδικεί ρυθμίσεις με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Σταύρος Καπάκος, γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Συσπείρωση: Η συνείδηση των ανθρώπων της ενημέρωσης

Η Συσπείρωση πρωταγωνιστεί σε ό,τι αξιόλογο, καινοτόμο και προοδευτικό γίνεται στον δημοσιογραφικό κλάδο. Στο άνοιγμα της ΕΣΗΕΑ σε όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στην ενίσχυση του εντύπου Τύπου επ’ ωφελεία των εργαζομένων. Στη στήριξη των δημοσιογράφων από τις διώξεις, τις εκφοβιστικές αγωγές SLAPP, τις παρακολουθήσεις. Στον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις 15% επί των καταβαλλομένων αποδοχών. Στη στήριξη και στη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ για την υγεία μας και του «Ξενοφώντα» για τα πνευματικά μας δικαιώματα. Η Συσπείρωση είναι η συνείδηση των μάχιμων, προοδευτικών δημοσιογράφων, για ενημέρωση με δεοντολογία, αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέας Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Δημοσιογραφία με αξιοπιστία και με δικαιώματα

Στην εποχή που η δημοσιογραφία περνάει τεράστια κρίση αξιοπιστίας και απειλείται με πολλούς τρόπους, οι δημοσιογράφοι καλούνται να αποφασίσουν για τη διοίκηση του κλάδου τους στις θέσεις ευθύνης. Έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην ενημέρωση με αξιοπιστία και δικαιώματα, για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Καλούνται να επιλέξουν δυνάμεις με προτεραιότητα τη δεοντολογία, τον πλουραλισμό και με το βλέμμα στο μέλλον, να διεκδικήσουν δίκαιες αμοιβές από τα πνευματικά μας δικαιώματα για τη χρήση των έργων μας και για την εκπαίδευση των μηχανών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL