Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.9°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.2°C
3 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.1°C19.4°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
4 BF 48%
Long Covid / Χτυπάει περισσότερο γυναίκες και ηλικίες 40-60 ετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Long Covid / Χτυπάει περισσότερο γυναίκες και ηλικίες 40-60 ετών

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΑΝΟΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
AΠΕ-ΜΠΕ

Για την χορήγηση θεραπείας αντιμετώπισης της long covid που ξεκίνησε να χορηγεί το ιατρείο της 3ης Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» μίλησε στην κρατική τηλεόραση η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Το συγκεκριμένο ιατρείο «λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020, είναι το πρώτο που άνοιξε. Έχουμε αναγνωρίσει από πολύ νωρίς την ανάγκη παρακολούθησης όσων νόσησαν από covid-19. Συμμετέχουμε ως πρώτο κέντρο που άνοιξε στην Ελλάδα στη διεθνή πολυκεντρική μελέτη-πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Μελέτης της Σήψης. Κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι πάσχουν από long covid να έρθουν να ελεγχθούν. Με αυστηρά κριτήρια θα επιλεγούν όσοι έχουν φλεγμονή στον πνεύμονα».

«Στην αρχή νομίζαμε ότι μόνο όσοι νόσησαν βαριά θα κάνουν long covid, αλλά αυτό αποδείχθηκε μύθος», είπε η ίδια, «απλώς ξέρουμε ότι αυτοί κάνουν συχνότερα. Τώρα είμαστε στην εποχή της παραλλαγής Όμικρον, πιστεύαμε ότι με ελαφρύτερη νόσηση ο κόσμος θα είχε απαλλαγεί από αυτό το σύνδρομο. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό νοσήσεις long covid, φτάνουν ως το 50% σε άλλες μελέτες, για ανθρώπους που δεν χρειάστηκε ποτέ να νοσηλευτούν για αρχική νόσηση covid-19 αλλά την πέρασαν σχεδόν ασυμπτωματικά, πάρα πολύ ελαφρά».

Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα της long covid μπορεί να φτάνουν και τα 200, αλλά προεξάρχουν:

  • κόπωση
  • δύσπνοια
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • διαταραχές στον ύπνο
  • δυσκολίες στην πνευματική εργασία
  • βήχας
  • θωρακικός πόνος
  • τριχόπτωση

Για να γίνει η σύνδεση με την long covid πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται συμπτώματα τον τρίτο μήνα μετά τη νόσηση με οξεία covid-19, εξήγησε η κα Πουλάκου. «Επίσης, σε κάποιους μπορεί να εμφανιστεί όψιμα, σε άλλους από την αρχή και να επιμένει. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν ένα σύμπτωμα και μετά από 1-2 μήνες να αλλάξει, να εμφανιστεί κάτι άλλο. Είναι δύσκολο στην αρχή να κρίνουν οι γιατροί αν το σύμπτωμα που έχουν μπροστά τους σχετίζεται με long covid ή είναι άλλο νόσημα. Γι' αυτό αντιμετωπίζονται σε ειδικά ιατρεία, με εξονυχιστικό έλεγχο, για να αποκλειστεί άλλο παρεμπίπτον νόσημα. Όταν αποκλειστούν άλλες αιτίες, τότε προσδιορίζεται long covid».

«Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται, αλλά περισσότερο οι γυναίκες και οι ηλικίες 40-60 ετών. Έχουν προσδιοριστεί επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η ύπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL