Χαλάει ο καιρός με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους να αναμένεται να «χτυπήσουν» περιοχές της χώρας, το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη Νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 6-7/1. Η κίνηση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 6/1.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 6/01 αναμένονται:
- Αρχικά, τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.
- Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/1 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 7/1 αναμένεται να επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα εκτός της Κρήτης.
- Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ.
Την Κυριακή 7/1 αναμένονται:
- Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές βροχές.
- Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα πάνω από τα 1500 μέτρα.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Την Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).
Στον χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 07/01.

Το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (5/1) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (6/1) έως το βράδυ της Κυριακής (7/1) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Πιο αναλυτικά :
1) Το Σάββατο 6/1 (Θεοφάνεια)
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.
⚠️ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 5, 2024
Πρόσκαιρη #επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους .
Πιο… pic.twitter.com/1jiGiIBdMk
2) Την Κυριακή 7/1
α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.
Θεοφάνεια: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό του Σαββάτου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός:Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Το βράδυ νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση από το αργά το απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές έως το μεσημέρι με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου