Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.3°C
1 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
21.0°C24.3°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
0 BF 40%
Βόλος / Καταστροφική η εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόλος / Καταστροφική η εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό

13435019a.jpg

Στα κάγκελα είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου, αλλά και γενικότερα της Μαγνησίας, με αφορμή την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό. Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στην πόλη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Ο γραμματέας του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού «Ο Παγασητικός μάς ενώνει» Ναπολέων Κολοβός εξηγεί στην ΑΥΓΗ τους λόγους που οι κάτοικοι εναντιώνονται στο έργο. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι εγκαταστάσεις, με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία, κατατάσσονται στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας.

Σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος:

* Σε απόσταση 600 μέτρων θα έχουμε 99% θύματα.

* Σε απόσταση 500 μέτρων θα έχουμε 50% θύματα.

* Σε απόσταση 5.000 μέτρων θα έχουμε 1% θύματα.

Η εγκατάσταση αυτή και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί αναφέρει ότι βρίσκεται 7.000 μέτρα από τον Βόλο και 9.000 μέτρα από τη Νέα Αγχίαλο. «Ωστόσο, έχουν κάνει αόρατους τους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Για παράδειγμα, ο Άγιος Στέφανος είναι στα 700 μέτρα, η Κριθαριά στα 1.300 κ.ο.κ.» λέει ο Ν. Κολοβός. Επίσης, στην ακτίνα των 5.000 μέτρων βρίσκονται και οι Αλυκές που είναι προάστιο του Βόλου, ενώ η εγκατάσταση θα τοποθετηθεί 65 μέτρα από την ακτή, δηλαδή περιοχές όπου οι κάτοικοι κάνουν μπάνιο. Τέλος, η απόσταση από τις γραμμές ναυσιπλοΐας είναι μικρότερη από 2.500 μέτρα.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ενα σημαντικό κομμάτι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Ν. Κολοβό, ο Παγασητικός είναι ένας κλειστός κόλπος που έχει άνοιγμα 4 χιλιομέτρων και τα νερά δεν ανανεώνονται. «Παγκοσμίως δεν έχει γίνει τέτοια εγκατάσταση σε αντίστοιχη περιοχή» σημειώνει και προσθέτει πως ακόμα και με την απλή διέλευση των πλοίων στον κόλπο, που είναι και αβαθής, θα υπάρξουν επιπτώσεις στον Παγασητικό, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος από τις τελευταίες πλημμύρες και συνεχίζει να επιβαρύνεται. Επίσης, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο κατά την κατασκευή της εγκατάστασης όσο και κατά τη λειτουργία της. «Θα χρησιμοποιούν το θαλασσινό νερό για να ζεσταίνουν το LNG. Στη διαδικασία αυτή, οι τεράστιες ποσότητες νερού που θα χρησιμοποιούνται, της τάξεως των 5 χιλιάδων κυβικών μέτρων την ώρα, θα επιστρέφουν στον κλειστό Παγασητικό, με θερμοκρασία από 10 έως 7 βαθμούς χαμηλότερη. Συν ότι για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων χρησιμοποιούν υποχλωριώδες νάτριο, το οποίο καταστρέφει το πλαγκτόν. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα επίσης, όπως διαρροή τοξικού μεθανίου» υπογραμμίζει ο γραμματέας του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού. Όλα αυτά, αφενός, είναι παράγοντες που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, αφετέρου, αγγίζουν τον τομέα της οικονομίας, καθώς καταστρέφεται η αλιεία.

Αλλάζει ο αναπτυξιακός προγραμματισμός

Οπως αναφέρει ο Ν. Κολοβός, η περιοχή θα μετατραπεί σε βιομηχανική. «Η Μαγνησία στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της στον τουρισμό. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης στην περιοχή αλλάζει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό». Επίσης, ένα επιχείρημα όσων είναι υπέρ του έργου είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, με βάση την ίδια την πρόταση της εταιρείας, θα είναι μόνο 50, από τις οποίες ελάχιστες θα καλυφθούν από ντόπιους. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι πως πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα πτώχευσης λόγω οικονομικών προβλημάτων. Χθες, όμως, ενημερώθηκαν ότι έγινε ανάκληση του αιτήματος. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει η εταιρεία, αλλά το υπουργείο και η κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να δέχονται μια ιδιωτική εταιρεία να έχει αναστατώσει μια ολόκληρη κοινωνία» δηλώνει κατηγορηματικά ο Ν. Κολοβός.

'Ολοι κατά, πλην Μπέου

Οπως μεταφέρει ο Ν. Κολοβός, όλη η τοπική κοινωνία και οι φορείς είναι κατά του LNG. Επίσης, ίδια θέσει έχει ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο νεοεκλεγείς Δημήτρης Κουρέτας. Ακόμα και οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. και η τοπική οργάνωση του κόμματος έχουν ταχθεί στο πλάι των κατοίκων, αν και με τα χίλια ζόρια. Ο μόνος που υποδέχτηκε την εταιρεία είναι ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Τέλος, αναφορικά με τους ντόπιους υφυπουργούς, «ο Χρήστος Τριαντόπουλος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την ανακοίνωση της Περιφέρειας και η Ζέττα Μακρή αρνείται να τοποθετηθεί ευθέως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL