Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.9°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.7°C17.0°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.0°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C16.9°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.8°C
0 BF 87%
Βόρειο Σέλας / Πιθανή η εμφάνιση του σπάνιου φαινομένου ξανά στην Ελλάδα - Δείτε γιατί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρειο Σέλας / Πιθανή η εμφάνιση του σπάνιου φαινομένου ξανά στην Ελλάδα - Δείτε γιατί

Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό
Φωτογραφία αρχείου ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, πριν λίγο καιρό οι κάτοικοι περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, όταν το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στον βραδινό ουρανό.

Όπως αναφέρει το Forecast Weather Greece, «σύμφωνα με το NOAA, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Την τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα», προσθέτει το το Forecast Weather, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα εξαρτηθεί ωστόσο και από τον βαθμό που θα διαταράξει και θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο της Γης η συγκεκριμένη ηλιακή έκλαμψη. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία πιθανόν να προκλήθηκαν από τέτοιας ισχύος μαζικές εκτοξεύσεις πλάσματος, όπως αυτή που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου».


Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα;

Όταν προκύψει μία βίαιη και ξαφνική δραστηριότητα στον Ήλιο, όπως είναι για παράδειγμα οι ηλιακές εκλάμψεις, τότε εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μάζας πλάσματος οι οποίες ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ηλιακού ανέμου που αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αν αυτή η μάζα πλάσματος καταλήξει προς την Γη, το μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, εκτρέπει σε μεγάλο βαθμό τα φορτισμένα σωματίδια, σύμφωνα με το Forecast Weather Greece. Όμως δεν παύει να διαταράσσεται και να παραμορφώνεται, δημιουργώντας από την άλλη μεριά ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή και να επηρεάσει σημαντικά τα συστήματα των δορυφορικών επικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL