Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
13.6°C19.1°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.0°C
0 BF 87%
Έβρος / Κυβερνητικός εμπαιγμός- Δεν βγήκε ποτέ υπουργική απόφαση που να απαγορεύει έργα στα καμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβρος / Κυβερνητικός εμπαιγμός- Δεν βγήκε ποτέ υπουργική απόφαση που να απαγορεύει έργα στα καμένα

134287216.png

H διά… λόγου μονοετής αναστολή «οικονομικών δραστηριοτήτων» στον κατεστραμμένο Έβρο εξαιτίας των μεγα-πυρκαγιών από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, λίγες ημέρες μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη της Ορνιθολογικής Εταιρείας (25 Σεπτεμβρίου) για αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικού σταθμού (20 Σεπτεμβρίου) εντός δημόσιας καμένης δασικής έκτασης, περιοχής Natura, Ζώνη Ειδικής Προστασίας, GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», δυο μήνες μετά παραμένει… στον αέρα. Και πώς αλλιώς αφού ουδέποτε εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση ή άλλη διοικητική πράξη που να ορίζει ποιες ακριβώς δραστηριότητες παγώνουν και από πότε.

Αίτημα επανεξέτασης προς το ΣτΕ

Ηδη, όμως, έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά υπ’ αριθ. πρωτ. 127774/20.9.2023 (ΑΔΑ: 9ΤΝΣΟΡ1Υ-3ΕΚ) Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στις θέσεις: “ΜΥΤΑΚΑΣ 1” και “ΜΥΤΑΚΑΣ 2”, και συνοδά έργα βελτίωσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου». Περιβαλλοντική αδειοδότηση, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κατά την οποία περιφρονήθηκε η αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς τώρα, από τη συγχώνευση των δύο φορέων διαχείρισης, όπως προέβλεπε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη ) για το συγκεκριμένο έργο.

Η προσφυγή ανοίγει και άλλο ένα μεγάλο θέμα, καθώς στην ουσία οι προσφεύγοντες ζητούν από το ΣτΕ να επανεξετάσει την προγενέστερη απόφασή του 2499/2012 της Ολομέλειας Ε, με την οποία κρίθηκε συνταγματική η εγκατάσταση ΑΠΕ (και άλλων έργων κοινωνικής και οικονομικής σημασίας) σε αναδασωτέες περιοχές. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η ερμηνεία του άρθ. 117 παράγραφος 3 του συντάγματος κατά της σαφούς κατηγορηματικής διατύπωσής του, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση μέσα στα καμένα δάση, εκτός από την αναδάσωσή τους, είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τα δάση, όσο και για το ίδιο το Κράτος Δικαίου και την αρχή της νομιμότητας. Την αίτηση ακύρωσης υποστηρίζουν 26 περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, φορείς και φυσικά πρόσωπα από τον Έβρο και ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ), το Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής (Save Wild), το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece) κ.ά. Οι προσφεύγοντες επιπρόσθετα θεωρούν πως η αναθεώρηση της νομολογίας είναι αναγκαία δεδομένου ότι «οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά την τελευταία δεκαετία, καθώς τα δάση μας καταστρέφονται πλέον μαζικά από τις πυρκαγιές, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ΑΠΕ, ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους, έχουν και αυτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθόλου ανώδυνες και αμελητέες». Προαναγγέλλουν ακόμη ότι θα καταθέσουν στο ανώτατο δικαστήριο και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ΑΕΠΟ της εγκατάστασης, «η οποία δεν έχει ανακληθεί ούτε ανασταλεί έως και σήμερα». Η καμένη και αναδασωτέα πλέον έκταση, στην οποία χωροθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες, είναι πολλαπλώς προστατευόμενη ως πολύτιμη για την ορνιθοπανίδα της, αφού, όπως περιγράφεται στη σελίδα 13 της ΑΕΠΟ, «το έργο εμπίπτει εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με κωδικό GR005 και ονομασία “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Νομού Έβρου”».

Απαγόρευση ΑΠΕ

Για τη ΖΕΠ GR1110009 έχουν καθοριστεί οι στόχοι διατήρησης για τα είδη ορνιθοπανίδας με την Υπουργική Απόφαση, ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/50146/1786/2023 (ΦΕΚ 3118/Β΄/10-5-2023). Επίσης, η ως άνω περιοχή ΖΕΠ εμπίπτει εντός της ζώνης εξάπλωσης των ειδών του μαυρόγυπα και του όρνιου, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορινιθοπανίδας Γυπαετό (Gypaetus barbatus), Όρνιο (Gyps fulvus) και Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στην Ελλάδα, που εγκρίθηκε με την απόφαση οικ.ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/68086/2149/2021 (ΦΕΚ 3663/Β΄/2021). Επίσης, εμπίπτει εντός του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ οικ. 43236/1053/2017 (ΦΕΚ3760/Β΄/25-10-2017), με την οποία εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου-Ροδόπης (τμήμα) για τις περιοχές Natura, της οποίας η διαβούλευση ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΝ και αγνοείται η τύχη της, βρίσκεται εντός Περιοχής Προστασίας της Φύσης και προτείνεται η απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL