Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C20.7°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C20.7°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.9°C22.1°C
4 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C20.4°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C17.3°C
0 BF 67%
Συνταξιούχοι / Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταξιούχοι / Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα

134267016a.jpg

«Βαφτίζουν αυξήσεις τα ψίχουλα. Δεν μας μένει άλλος δρόμος από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας» τονίζουν οι οργανώσεις των συνταξιούχων, που προχωρούν σήμερα σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα και σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι, αντιδρώντας στην αύξηση των συντάξεων μόλις στο 3% που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι, είτε λάβουν την αύξηση του 3% είτε αρκεστούν σε ένα εφάπαξ επίδομα 100 ή 200 ευρώ όσοι διατηρούν προσωπική διαφορά, θα δοκιμαστούν σκληρά και το 2024 από τον πληθωρισμό που παραμένει σε υψηλά γενικά επίπεδα, από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι έως και υπετριπλάσιος των αυξήσεων που θα χορηγηθούν τον Δεκέμβριο.

Το τούνελ της ακρίβειας και της αισχροκέρδεια είναι δεδομένο ότι θα «καταπιεί» και αυτές τις ελάχιστες ενισχύσεις που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μποναμάδες», ενώ ακόμα χειρότερη θα είναι η πραγματικότητα για 750.000 συνταξιούχους οι οποίοι, όπως σημειώσαμε, θα λάβουν και φέτος επίδομα αντί αύξησης, το οποίο μάλιστα θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Το φετινό εφάπαξ «επίδομα προσωπικής διαφοράς» θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ για όλους όσοι έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, καθώς λόγω της προσωπικής διαφοράς χάνουν την (πληθωριστική) αύξηση του 3% που ορίζει ο νόμος.

Ακόμα και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πιο υψηλές συντάξεις θα έχουν απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της διατήρησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία φέτος μπορεί να αφορά ακόμα και 900.000. Και αυτό καθώς η ΕΑΣ αφορά τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, αλλά και τις επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, και λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία επί των συντάξιμων αποδοχών.

ΕΝΔΙΣΥ: Πολλαπλάσια τα λάθη στις fast track συντάξεις

Για σωρεία λαθών σε πολλαπλάσιο αριθμό συντάξεων που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία κατηγορεί τον ΕΦΚΑ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καλώντας τη διοίκηση του υπερταμείου να δώσει στη δημοσιότητα τις τροποποιητικές αιτήσεις. «Σχεδόν όλες οι fast track απονομές επιστρέφουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για επανέλεγχο και εκδίδονται τροποποιητικές αποφάσεις, καθώς εντοπίζονται κραυγαλέα λάθη. Μιλάμε για τεράστιες διαφορές στα ποσά των συντάξεων», τονίζοντας ότι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι ο λάθος ασφαλιστικός χρόνος και οι λάθος συντάξιμες αποδοχές.

Το ΕΝΔΙΣΥ κατηγορεί τους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη ως «βασικούς υπεύθυνους για το μπάχαλο που επικρατεί και τη σωρεία λαθών που διαπιστώνονται στις συντάξεις», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ. «Από το σύνολο των τροποποιητικών που εκδίδονται πόσες τελικά αξιοποιούνται, δηλαδή σε πόσες περιπτώσεις διαπιστώνονται λάθη και γίνονται διορθώσεις; Μήπως εκεί το ποσοστό ανεβαίνει επικίνδυνα, ίσως και πάνω από 70%-80% σε κάποια υποκαταστήματα;» θέτει το καίριο ερώτημα το ΕΝΔΙΣΥ.

Ακόμη σημειώνει ότι ειδικά για τις επικουρικές «υπάρχει ο κίνδυνος οι δικαιούχοι σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία, καθώς πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που από λάθος και χωρίς δική τους ευθύνη έλαβαν».

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη σύνταξή τους να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο. «Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε να διορθωθούν τα τραγικά λάθη που προκαλεί η απαράδεκτη διοίκηση του ΕΦΚΑ και οι άθλιες πολιτικές αποφάσεις των κυρίων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το μπάχαλο που επικρατεί. Και αυτό καθώς περιόρισαν (υποτίθεται) τις εκκρεμότητες, αλλά τελικά φαίνεται ότι απλώς τις μετέφεραν σε ένα άλλο πεδίο! Και καλούν τώρα τον ασφαλισμένο να “επιλέξει” ανάμεσα στην πολύχρονη αναμονή για να λάβει τη σύνταξή του και στη χορήγηση της σύνταξης με λάθη και μειωμένα ποσά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL