Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Το καρφί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το καρφί

Γάιδαρος
(PEXELS.COM)

Σε έναν πρόσφατο περίπατό μου, κοντοστάθηκα σε ένα παγκάκι παιδικής χαράς και ξέκλεψα ένα παραμύθι που έλεγε ένας παππούς στα δυο εγγόνια του που είχαν τσακωθεί.

Κάποτε, λέει, ο πολυπράγμων και τετραπέρατος Νασρεντίν Χότζας, για του οποίου την ευφυία και την ευρηματικότητα πολλά έχουν γραφτεί, βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Σε τέτοιο βαθμό που υποχρεώθηκε να εκποιήσει την περιουσία του.

Ηταν, μάλιστα, τέτοια η αδυναμία του, που αναγκάστηκε να πουλήσει την κατοικία του σε έναν γείτονα που ήθελε να προικίσει την κόρη του για τον επικείμενο γάμο της.

Κατά το έθιμο των ανατολίτικων συναλλαγών, η τιμή πώλησης του ακινήτου ήταν αρχικά υψηλή, ενώ η αντιπρόταση για την αγορά αρκετά χαμηλή. Οπότε άρχισε και το παζάρι.

Τόσα θέλω, έλεγε ο Χότζας, τόσα δίνω, έλεγε ο γείτονας, που όταν κατάλαβε και την αδυναμία του πωλητή, άρχισε να πιέζει για όλο και χαμηλότερη τιμή.

Το παζάρι κράτησε μέρες και ο Χότζας βρισκόταν σε όλο και πιο δυσχερή θέση, και εξαιτίας αυτής καθεαυτής της διαπραγμάτευσης. Στο τέλος έκανε έναν ελιγμό.

Συμφώνησε να πωλήσει το ακίνητο στη χαμηλή τιμή που πρότεινε ο αγοραστής υπό δύο προϋποθέσεις: Να έχει πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στον περίβολο της κατοικίας όποτε το επιθυμεί και να έχει και ένα ιδιόκτητο καρφί εντός της κατοικίας, στον τοίχο του διαδρόμου πίσω από την εξώπορτα, για να το κάνει ό,τι επιθυμεί.

Η αγοροπωλησία εορτάστηκε με ένα γλέντι στην αυλή του σπιτιού και έπειτα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες ανακαίνισής του προκειμένου να είναι έτοιμο το προικώο στην ώρα του.

Την ώρα που η νύφη ήταν έτοιμη να βγει από το σπίτι, ο τετραπέρατος Χότζας, που μπάλωσε κάποιες τρύπες αλλά δεν είχε λύσει το πρόβλημά του, βρέθηκε έξω από την πόρτα του σπιτιού με τον γνωστό σε όλους γάιδαρό του, που δεν είχε αρχίσει ακόμα να τον εκπαιδεύει στην αφαγία, και με το που άνοιξε η πόρτα έδεσε το ζωντανό στο ιδιόκτητο καρφί του και κίνησε να φύγει.

Εξαλλος ο γείτονας, ζήτησε από τον Χότζα να πάρει τον γάιδαρό του από εκεί. Εκείνος αρνήθηκε και επενέβη η αστυνομία, που αφού εξέτασε τα συμβόλαια, απεφάνθη πως ο γάιδαρος δικαίως βρίσκεται στη θέση του.

Ο γείτονας, υπό την πίεση του χρόνου, ζήτησε να αγοράσει το καρφί όσο-όσο και ο Χότζας, σαν έτοιμος από καιρό, του το πούλησε τόσο όσο χρειαζόταν για να πιάσει την αρχική τιμή πώλησης και λίγο παραπάνω.

Προσωπικά δεν γνωρίζω την αιτία του τσακωμού για να κρίνω την αξία του παραμυθιού, αλλά μια ωραία ιστορία είναι πάντα μια ωραία ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL