Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C18.8°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.6°C17.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.0°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 93%
Στης Ακρόπολης τα μέρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στης Ακρόπολης τα μέρη

134093522-c.jpg

Ο αγαπημένος περίπατος των Αθηναίων στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που κυκλώνει σχεδόν τον βράχο της Ακρόπολης, ξεκινάει από τη συνοικία του Μακρυγιάννη, η οποία εκτείνεται από τον πεζόδρομο μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού. Όμορφη γειτονιά, με επιβλητικά νεοκλασικά, ωραίες πολυκατοικίες του μεσοπολέμου και γραφικά στενάκια. Εκεί βρίσκουμε τον σταθμό του μετρό Ακρόπολης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη « Βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών», τέσσερα ινστιτούτα ξένων χωρών, το θέατρο «Σφενδόνη» της Άννας Κοκκίνου και επίσης πολλά τουριστικά μαγαζάκια, που έχουν δημιουργήσει ένα πολυσύχναστο στέκι. Η συνοικία πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Μακρυγιάννη, διότι εκεί βρισκόταν το σπίτι του, στη σημερινή διασταύρωση των οδών Μακρυγιάννη και Αθανασίου Διάκου. Υπολείμματα των εγκαταστάσεών του σώζονταν μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Το 1836 κτίστηκε ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Μακρυγιάννη το κτήριο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, σε σχέδια του Βαυαρού αξιωματικού και αρχιτέκτονα Βίλχελμ φον Βάιλερ. Είναι η σημερινή Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως. Εκεί στεγαζόταν το πρώην Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Με αφορμή αυτό το κτήριο ανατρέχουμε στο παρελθόν της συνοικίας. 

Με το Στρατιωτικό αυτό Νοσοκομείο είναι συνυφασμένη η ρομαντική ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης, που συγκλόνισε τη μικρή αθηναϊκή κοινωνία του 19ου αιώνα. Ο Μιχαήλ Μιμίκος ήταν καθολικός στρατιωτικός γιατρός και υπηρετούσε στο κτήριο Βάιλερ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Η Μαίρη Βέμπερ ήταν γκουβερνάντα τού τότε διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Β΄. Ανάμεσα στους δύο νέους αναπτύχθηκε σφοδρός έρωτας, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση των γονιών της Μαίρης, που δεν ήθελαν να παντρευτεί η κόρη τους έναν αλλόθρησκο.

Η κοπέλα αυτοκτόνησε πέφτοντας από τις σκαλωσιές του Παρθενώνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1893. Ο Μιμίκος την ακολούθησε την επόμενη ημέρα αυτοκτονώντας με το πιστόλι του στο κρεβάτι του.

Η λαϊκή μούσα απαθανάτισε το γεγονός με τους στίχους:

Στης Ακρόπολης τα μέρη
Εσκοτώθηκε η Μαίρη
…………………
Ποιος, ποιος, ο Μιμίκος ο γιατρός,
Ποια, ποια, του διαδόχου η νταντά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL