Live τώρα    
Κυριάκος Μητσοτάκης / Παραδίδει το Μετρό Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες για 11 χρόνια - Άγνωστο πότε θα λειτουργήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Παραδίδει το Μετρό Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες για 11 χρόνια - Άγνωστο πότε θα λειτουργήσει

Κυριάκος Μητσοτάκης μετρό Θεσσαλονίκης
(avgi.gr)

Το Μετρό Θεσσαλονίκης κλείνει 17 χρόνια που βρίσκεται υπό κατασκευή με το κόστος να αναμένεται να ξεπεράσει μόνο για τη βασική γραμμή το 1,5 δισ. ευρώ.

Και αυτό το έργο που κατασκευάζεται με δημόσιο χρήμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το παραδίδει σε ιδιώτες για έντεκα χρόνια έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει σήμερα Τετάρτη (4/10) παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και επέμενε ότι το έργο θα έχει τελειώσει τον Απρίλιο του 2023, τελικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 2024.

Και το μέγα ερώτημα είναι πότε τελικά θα λειτουργήσει καθώς εκτιμάται ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό μέχρι το τέλος του 2024 αλλά από το 2025 και μετά.

Η κυβερνητική επιλογή να ανατεθεί η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες και όχι σε δημόσιο φορέα όπως συμβαίνει με την ΣΤΑΣΥ ΑΕ και το Μετρό της Αθήνας, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την παράδοση όλων των ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες.

Τον διαγωνισμό για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης κέρδισε το ιταλογαλλικό σχήμα THEMA που αποτελείται από την ιταλική εταιρεία δημοσίων συγκοινωνιών του Μιλάνου ATM και τη γαλλική EGIS.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα πρέπει ο ανάδοχος να προσλάβει προσωπικό, να το εκπαιδεύσει και να αναλάβει από την Ελληνικό Μετρό το δίκτυο που περιλαμβάνει την βασική γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και την επέκταση προς Καλαμριά (25ης Μαρτίου-Μίκρα).

H χρηματοδότηση για την εκτέλεση της σύμβασης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αναδόχου ενώ η  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να καταβάλει στους ιδιώτες ως συμβατικό τίμημα το 100% των πληρωμών διαθεσιμότητας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL