Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.1°C29.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.7°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
25.5°C32.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C29.4°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
2 BF 44%
Θάνατος Κώστα Μανιουδάκη / Οργή στα Χανιά κατά της αστυνομίας - Απαντούν με διαδηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατος Κώστα Μανιουδάκη / Οργή στα Χανιά κατά της αστυνομίας - Απαντούν με διαδηλώσεις

Μανιουδάκης Χανιά πορεία
FACEBOOK/ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη, του 58χρονου που πέθανε «αιφνιδίως» κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στον επαρχιακό δρόμο Βρυσών – Φρε στα Χανιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικογένειά του έχει ήδη προχωρήσει σε σοβαρότατες καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος του κ. Μανιουδάκη. Αστυνομική βία που τελικά οδήγησε στο θάνατο του 58χρονου, σύμφωνα με την οικογένεια. Έχει οριστεί και ιατροδικαστικός σύμβουλος από τους οικείους του 58χρονου και αναμένεται το πόρισμα.

Ο γιος του 58χρονου, Αναστάσης, κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό, ανάβοντας έτσι την «σπίθα» για θανατηφόρα αστυνομική βία απέναντι στον πατέρα του. Μιλώντας εχθές στο Κόκκινο, περιέγραψε ότι ο πατέρας του έφερε σημάδια σε όλο του το σώμα και ήταν γεμάτος αίματα. «Προφανώς τον κρατούσαν δύο άτομα και τον πήγαιναν στο περιπολικό αφού είχε ήδη ξυλοκοπηθεί. Δεν ισχύει τίποτα από τα όσα έδωσε η αστυνομία και γράφτηκαν τις πρώτες ώρες στα ΜΜΕ. Ο πατέρας μου ενώ έχασε τις αισθήσεις του και βρέθηκε κάτω μέσα σε λίμνη αίματος, φορούσε ακόμη τις χειροπέδες και χρειάστηκε να παρέμβει ένας περαστικός που τους φώναξε: "Τουλάχιστον βγάλτε από τον άνθρωπο τις χειροπέδες"», αποκάλυψε ο Αναστάσης.

«Στην κηδεία που έγινε την Τρίτη, όλοι πέρασαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Κωστή μας και όλοι είδαν τα σημάδια που έφερε. Εχουμε συγκεντρώσει μαρτυρίες ανθρώπων, έχουμε καταθέσει την μηνυτήρια αναφορά, θα κληθούν και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, όπως συμβαίνει παντού,  δύσκολα μιλούν όταν έχουν απέναντί τους την αστυνομία», σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Οι συμπολίτες του Κώστα Μανιουδάκη, μέσω της «ανοιχτής συνέλευσης για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη», ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αφήσουν το περιστατικό να περάσει «στα ψιλά». Κάνουν ανοιχτό κάλεσμα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, αλλά και σε άλλες πολύμορφες δράσεις.

Πεπεισμένοι πως «ο θάνατος του Κώστα Μανιουδάκη είναι ακόμα μία κρατική δολοφονία», υπόσχονται πως «δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο». Την ίδια στιγμή, η οικογένειά του ζητά από όσους πέρασαν από το σημείο την Παρασκευή 1 Σετπεμβρίου από τις 18:45 έως και τις 19:45 στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσων και έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Σημειώνεται πως πορεία πραγματοποιήθηκε και εχθές από συλλογικότητες στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και μέσω της οδού Τζανακάκη κατέληξαν στην Δημοτική Αγορά.

Αναλυτικά το κάλεσμα

Την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών μπάτσοι των ΤΑΕ Σούδας σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης. Ακολούθησε τραμπουκισμός και ξυλοδαρμός, με –ανεπιβεβαίωτη ως τώρα– αφορμή για μικροποσότητα κάνναβης, με αποτέλεσμα ο Κώστας να καταλήξει κάποια ώρα μετά, αφού είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Βάμου.

Αμέσως μετά τον θάνατό του η αστυνομία διαρρέει στον τοπικό τύπο την είδηση πως ο «58χρονος έπαθε ανακοπή, κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου από την τροχαία στον ΒΟΑΚ». Η κατάσταση του σώματός του, όμως, όπως το αντίκρισαν συγγενικά πρόσωπα και ιατρικό προσωπικό στο ΚΥ Βάμο, όπως και οι μαρτυρίες από διερχόμενους και κατοίκους του χωριού, καθώς και η εικόνα του σημείου όπου διενεργήθηκε ο «έλεγχος»  ανέτρεψαν άμεσα την εντύπωση που επιχειρήθηκε να σχηματιστεί με τη διαρροή της παραπάνω είδησης. Όπως επεσήμανε ο γιος του, σε δημόσια καταγγελία, η διακίνηση της εν λόγω είδησης δείχνει «πως οι μπάτσοι ακολούθησαν για άλλη μια φορά την πάγια τακτική τους για να δημιουργήσουν ένα κλίμα “φυσικής ροής” των πραγμάτων. Να δημιουργήσουν ακόμα μία ιστορία ενός ατυχούς περιστατικού όπως θα συνέβαινε με τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, αν δεν υπήρχε το βίντεο από την δολοφονία του. Στην περίπτωση του πατέρα μου παρουσίασαν τα γεγονότα χωρίς να υπάρχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Αλλά υπάρχει ενοχή ξεκάθαρη και κραυγαλέα».

Ο θάνατος του Κώστα Μανιουδάκη είναι ακόμα μία κρατική δολοφονία.

Στον καιρό των δολοφόνων τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» περνάει από πάνω μας, και αυτό δημιουργεί μια όλο και πιο ασφυκτική συνθήκη, από την οποία κανένα δεν μπορεί να «δραπετεύσει»: Από τα απρόσιτα ράφια των supermarket, τις εσκεμμένες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού που αφήνουν πίσω τους λεηλατημένες ζωές και ισοπεδωμένες εκτάσεις, ως τις αλλεπάλληλες κρατικές δολοφονίες ντόπιων και μεταναστών, τη διάχυτη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται για «κρίσεις άνευ προηγουμένου» ή μεμονωμένα περιστατικά, όπως διατυμπανίζει η κυριαρχία. Αυτό που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα των κρατικών πολιτικών, και των καπιταλιστικών προσταγμάτων. Γιατί η επιβίωση του καπιταλισμού περνάει μέσα από τη σαρωτική επίθεση στα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Οι μέρες που έρχονται ζέχνουν μόνο αστυνομοκρατία, εξαθλίωση και θάνατο. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να μην δείξουμε καμία ανοχή στη βαρβαρότητα.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ, ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

  • Διαδήλωση οργής: Σάββατο 16/09 – 12:00 – πλατεία Αγοράς
  • Καλούμε σε πανελλαδική ημέρα δράσεων ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα το Σάββατο 30/09
  • Επόμενη ανοιχτή συνέλευση: Τρίτη 19/09 – 19:00 – στην αυλή στον κατειλημμένο λόφο Καστέλι

«ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL